10 korda aeglasem: Venemaa kasutab Hiina protsessorit, kuna lääne omi pole saada ja enda omad veel ei tööta (3)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Hiina kiibitootja Zhaoxin protsessorit lubatakse hakata kasutama Vene tootja emaplaadil, kuid hiinlased eitavad sellist kokkulepet.
Hiina kiibitootja Zhaoxin protsessorit lubatakse hakata kasutama Vene tootja emaplaadil, kuid hiinlased eitavad sellist kokkulepet. Foto: Zhaoxin

Venemaa on olnud hädas tänapäevaste protsessorite tootmisega juba pikka aega, kuid nüüd, lääneriikide sanktsioonide aegu ähvardab nende puudus pitsitada veelgi rohkem. Sellepärast võib idanaaber pöörduda hoopis Hiina poole, kus pole uusimate kiibitehnoloogiatega samuti olukord just kiita, kuid ollakse tunduvalt kaugemal ja osatakse juba aeglasemaid lääne analooge pakkuda.

Inteli ja AMD protsessorite asenduseks, mida vajatakse aina enam lisaks sõjatööstusele ka äris ja serveriteenuste üleval hoidmiseks, on Venemaal vaadatud Hiina firma Zhaoxin toodangu poole. Vaja on just nn x86 arhitektuuriga protsessoreid, sest tarkvara, mida igal pool avalikes teenustes, ärides ja sõjaväes kasutatakse, vajab enamasti seda tüüpi protsessoreid. Kõik PC-d ja suur osa serveritest on sellise arhitektuuriga protsessoritele üles ehitatud, mida aga pakuvad Intel ja AMD.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles