VIDEO ⟩ Venemaa kasutab Donbassis võimsaimat mitte-tuumarelva ehk vaakumpommi (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Vene mitmik-raketiheitja TOS-1 ehk «Buratino» laseb välja termobaarilise relvaga raketi, mis sihtkohas tekitab hävitava tulekera ja vaakumi, mis purustab kõik. Pilt on illustreeriv.
Vene mitmik-raketiheitja TOS-1 ehk «Buratino» laseb välja termobaarilise relvaga raketi, mis sihtkohas tekitab hävitava tulekera ja vaakumi, mis purustab kõik. Pilt on illustreeriv. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / Scanpix

Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak avaldas Twitteris video, mismoodi näeb välja Venemaa mitmikraketiheitjate rünnak termobaarilise relva ehk vaakumpommiga Ida-Ukraina kõige intensiivsemates lahingutes. Termobaarilist relva peetakse üheks võimsaimaks mitte-tuumarelvaks maailmas.

Venemaa võib kasutada ründamiseks mitmikraketiheitjaid TOS-1 ja TOS-1A ehk nn «Buratinosid», mis tulistavad välja termobaarilisi pomme, mille purustusjõud on suur ja mille plahvatuses võivad inimkehad aurustuda. Välja on arendatud ka uue põlvkonna TOS-2, millel on suurem laskeulatus ja purustusjõud.

Termobaariline relv ehk vaakumpomm tekitab õhku esimese plahvatusega pihustatava materjaliga aerosoolipilve, mis teise laenguga süüdatakse. Süttib tohutu tulekera, mis omakorda põhjustab põledes tugeva rõhulanguse ehk vaakumi. See purustab tugevaid betoonehitisi ning tapab vastase ka sügavates punkrites või keldrites.

Ühel TOS-1 raketiheitjal on 30 toru 220-millimeetriste rakettide jaoks. Selliseid raskerelvi on nähtud juba Ukraina sõja esimestel päevadel, kuid nüüd on Podoljaki avaldatud droonivideos dokumenteeritud ka nende arvatav rünnak Donbassi rindel.

Videot selliste võimsate relvade lauspommitamisest näeb siit:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles