Ukrainas kätte saadud Vene sõjatehnika on täis USA elektroonikat (7)

tehnika.postimees.ee
Copy
Ukrainas alla tulistatud Vene ründekopteri Ka-52 ninaosas asuvast andurite moodulist leiti terve rida USA tootjatelt pärit kõrgtehnoloogilisi komponente.
Ukrainas alla tulistatud Vene ründekopteri Ka-52 ninaosas asuvast andurite moodulist leiti terve rida USA tootjatelt pärit kõrgtehnoloogilisi komponente. Foto: Efrem Lukatsky / AP / Scanpix
  • Lääne tehnoloogia leidmine Vene relvastusest näitab, et sanktsioonid ei tööta.
  • Pesumasinate ja külmkappide kiibid sobivad sõjatehnikasse samuti.

Kuigi Venemaale on erinevad tehnoloogiapiirangud kehtinud juba ammu enne Ukraina sõja algust, saavad nad oma sõjatehnika jaoks USAst pärit elektroonikat endiselt ja sanktsioonid ei näi seda takistavat. Lisaks mitmeotstarbelistele kiipidele, mida saab kasutada nii pesumasinates kui ballistilistes rakettides, on Venemaa relvastusse jõudnud ka kõrgtehnoloogilisi komponente, kirjutab The War Zone.

USA kiipe on leitud näiteks õhukaitsekeskusest 9S932-1, mis langes ukrainlaste kätte Harkivi lähedal ja mida kasutati radariga varustatud õhutõrje juhtimiskeskusena.

Tegemist on osaga suuremast Barnaul-T relvasüsteemist, mis koosneb veel õhutõrjesüsteemist Pantsir, ründekopteritest Ka-52 ja tiibrakettidest KH-101.

Ukraina luure jagas The War Zone´iga nimekirja komponentidest, mida nad olid leidnud sõjasaagiks langenud kõrgtehnoloogilisest relvasüsteemist. Seal leidus kiipe ja elektrooonikatooteid sellistelt tuntud USA firmadelt, nagu Intel, Micrel, Micron Technology ja Atmel Corp. 

Pantsiri õhukaitsesüsteemist, mis saadi kätte Harkivist lõunas Balaklija lähedal, avastati veel protsessoritootja AMD, Texas Instrumentsi, Linear Technology ja teiste tehnoloogiaettevõtete komponente.

Ballistilises raketis KH-101 aga leidus lausa 35 erineva USA tootja komponente, sealhulgas Texas Instrumentsi, Rochester Electronicsi, Cypress Semiconductori, Maxim Integratedi, XILINXi, Infineon Technologiesi, Inteli, Onsemi, Micron Technology tooteid.

Ründekopteri Ka-52 ninaosas asuv kaamerate ja andurite süsteem oli samuti pungil täis USA kõrgtehnoloogilisi seadmeid, kokku 22 erinevalt tootjalt ning ühelt Lõuna-Korea tootjalt.

Veel on leitud Ukraina kohal alla lastud Vene mehitamata luuredroonidest Orlan suur hulk mitmesuguseid lääne komponente.

Kust komponendid pärit võivad olla, seda Ukraina luure ei täpsustanud. Venemaal on siiski võimalus neid saada näiteks Hiina taaskasutuse turult, kus müüakse ka mikrokiipe ning kodumasinatest, mille protsessorid on mitmeotstarbelised ehk sobivad nii militaar- kui kodukasutuseks.

Ka USA kommertssekretär Gina Raimondo on kinnitanud, et nõudepesumasinate ning isegi külmkappide kiipe on leitud Venemaa sõjatehnikast.

Protsessoritootja Intel, kelle toodang on kasutuses väga suures osas arvutites ja serverites, on Ukraina sõja esimestest päevadest kinnitanud, et ei tarni enam oma komponente Valgevenesse ega Venemaale ja on lõpetanud nende riikidega igasuguse koostöö. Ka teised nimetatud tehnoloogiaettevõtted on kinnitanud sanktsioonidest kinnipidamist, kuid lisanud meediale antud intervjuudes, et nad ei saa kontrollida, kuhu nende toodang edasi kolmandate osapoolte kaudu võib liikuda.

Praeguseks on kaks Venemaa tankitootjat lõpetanud komponentide puuduses tootmise, samuti vaevleb autotööstus kiibipuuduses.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles