Kallis kivi: teadlased mahutasid teemandisse miljardi Blu-Ray plaadi andmehulga

tehnika.postimees.ee
Copy
Kristall, mis salvestab kogu maailma mobiilivõrkude ühe päeva jooksul tekkivad andmed, on keskmise mälukaardi suurune ja lõigatakse välja ümmargusest vahvlist. Vasakul all on näha varasem, 4 x 4 mm suurune kristall.
Kristall, mis salvestab kogu maailma mobiilivõrkude ühe päeva jooksul tekkivad andmed, on keskmise mälukaardi suurune ja lõigatakse välja ümmargusest vahvlist. Vasakul all on näha varasem, 4 x 4 mm suurune kristall. Foto: Adamant Namiki Precision Jewel Co., Ltd.

Jaapani ettevõte Adamant Namiki Precision Jewel Co., Ltd., mis tegeleb teemanttoodete, mootorite, fiiberoptika komponentide ja täppisinstrumentide tootmisega, sai valmis salvestuslahenduse, mis sobib näiteks kvantarvutitele. Nimelt suudavad nad väikesesse teemantkristalli kirjutada meeletu andmekoguse, mis püsib seal määramata aja.

Ühele kristallile mahutab ettevõte 25 miljardit gigabaiti infot ehk 25 eksabaiti. Kogu inimkonna toodetud üle 60 zettabaidi andmeid veel sellele ära ei mahuta, kuid vaja läheb vaid 2400 sellist kristalli, et selleks oleks piisavalt ruumi. Eks andmemahud kasvavad ka, kui esimesed prototüübid valmis saavad. 25 eksabaiti on aga sama suur andmemaht, kui toodavad maailma mobiilivõrgud ühes ööpäevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles