KATSE ⟩ Teeäärse jalgratta või pappkastiga saab isejuhtiva auto keset teed seisma panna

tehnika.postimees.ee
Copy
Konservatiivse juhtimisalgoritmiga isejuhtiva auto võib ära ehmatada pappkast, mille vastas tee ääres seisab prügikast. Äkkpidurdusega jätab robot auto seisma, tekitades liiklusohtliku olukorra, leidsid California Ülikooli teadlased läbiviidud katses.
Konservatiivse juhtimisalgoritmiga isejuhtiva auto võib ära ehmatada pappkast, mille vastas tee ääres seisab prügikast. Äkkpidurdusega jätab robot auto seisma, tekitades liiklusohtliku olukorra, leidsid California Ülikooli teadlased läbiviidud katses. Foto: UCI

Isejuhtivate autode üliettevaatlik kokkupõrgete vältimise süsteem võib tekitada liiklusohtlikke olukordi, kui reageerib näiteks tee ääres seisvale üksikule jalgrattale või sõiduradade vahele pudenenud pappkastile, avastasid California Ülikooli teadlased. 

Ootamatuid pidurdamisi on ette tulnud nii Tesla kui Uberi isejuhtivate autodega, mis sundis teadlasi probleemi lähemalt uurima.

«Pappkast, jalgratas või liikluskoonus võivad olla kõik, mis on vajalik, et hirmutada juhita sõiduk keerama järsult oma sõidurajalt keset tänavat või tegema kiirteelt mahasõidul ohtlikku äkkpidurdust, seades ohtu teiste autojuhtide ja jalakäijate turvalisuse,» ütles California Ülikooli arvutiteaduste professor Qi Alfred Chen, kes on hiljuti San Diegos võrgu- ja hajutatud süsteemide turvalisuse sümpoosionil esitletud selleteemalise teadustöö kaasautor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles