Taseriga drooni leiutajad lõpetasid selle arendamise suurte eetikaprobleemide tõttu

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Drooniga inimete juurde lendamine ja nende taseriga kimbutamine pole paljude eetika-asjatundjate arvates hea ja turvaline.
Drooniga inimete juurde lendamine ja nende taseriga kimbutamine pole paljude eetika-asjatundjate arvates hea ja turvaline. Foto: Axon

Turvavarustust tootev ettevõte Axon sattus paljude inimõiguslaste ja kodanikuvabaduse eest võitlevate gruppide pahameele alla, kui otsustas hakata tootma droone, mis on varustatud taseritega. 

Firma tegevjuht Rick Smith pidi juba neli päeva peale toote mainimist pressiteates kirjutama, et ettevõte lõpetab sellise idee arendamise, kuna inimesi taga ajav lendav elektrišokirelv osutus paljude jaoks liiga šokeerivaks. 

Eesmärk oli aga firmal õilis: leida massitulistamise vastu vahend, mida korrakaitsjad saaksid eemalt kasutada.

2. juunil kirjutati firma blogis, kuidas mittesurmavad relvad aitaksid ära hoida kuritegusid ja terrorismi ning midagi peaks seega ette võtma, mitte jälle ainult kahetsema ja kaasa tundma peale järjekordset massitulistamist.

Pakutud lahendus tundus aga paljudele liiga radikaalne ja ebaeetiline. Lendavad elektrišokirelvad näiteks meeleavaldajaid laiali ajamas oleks karmim vaatepilt, kui nii mõneski düstoopias.

Axoni tegevjuhi postitusele Redditis reageeriti mitmelt poolt ja firma enda AI eetikanõukogu soovitas säärase arenduse kohe peatada:

Orwellilikud droonid oleksid Axoni tegevjuhi vaimusilmas paigutatud koolidesse ja muudesse avalikesse kohtadesse ning need täidavad seal samasugust rolli, nagu tuletõrjevee sprinklerid ja muud abivahendid päästjate jaoks: aitavad ära hoida katastroofi või vähemalt leevendavad halvimaid tagajärgi.

Axoni mittesurmav droon oleks olnud siiski inimese juhitav, kuna ettevõte ei taha isegi elektrišokirelva kasutamise otsustamist jätta masinate hooleks. Küll aga saaks droon kohale lennata inimese suunamisel, kuid ise stabiilsust hoides ja sihtmärgini navigeerides. 

«Kui näiteks tulistaja saabub kirikusse ja me ta taserdrooniga maha võtame, tuleb pärast põhjalikult toimunut analüüsida ja küsida, kas jõu kasutamine oli põhjendatud, piisav ja riskivaba?" jätkas Rick Smith oma postituses 2. juunil.

Mittesurmavad droonid pidid firma nägemuse järgi varitsema avalikes asutuses nagu tuletõrjevee sprinklerid, et ohu korral välja lennata.
Mittesurmavad droonid pidid firma nägemuse järgi varitsema avalikes asutuses nagu tuletõrjevee sprinklerid, et ohu korral välja lennata. Foto: Axon

Kuna Axon on ise pigem taserite spetsialist, siis drooni osas loodeti teha koostööd DroneSense´iga.

Axon teatas hiljuti veel ka partnerlusest firmaga Fusus, et aidata koolidel ja ettevõtetel lihtsasti ühendada ning jagada kõigi turvakaamerate videoid piirkonnas kohalike avaliku turvalisuse ettevõtetega. Selle integratsiooniga ühendatakse Axoni kehakaamerad, Axon Fleeti armatuurlauakaamerad ja Axon Air-i kaameradroonid kriitiliste sündmuste ajal ühe juurdepääsuga reaalajas, nii et turvatöötajad saaksid võimalikult laia ülevaate, mis ümbruses toimub.

5. juunil tehtud avalduses lubab tegevjuht Rick Smith taserdrooni arenduse lõpetada ja keskenduda muudele avaliku korra kaitse vahenditele. Smith rõhutas, et tegemist oli ideega, mitte veel valmis tootega ja ilmselt oli see liiga toores mõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles