60ndatel valminud Vene tankid sööstavad Ukrainas võitlusse veidrate pealisehitistega (10)

tehnika.postimees.ee
Copy
1961. aastal kasutusele võetud ja praegu Vene poolt Ukrainas rindele saadetav tank T-62 oskab ka suitsukatet teha.
1961. aastal kasutusele võetud ja praegu Vene poolt Ukrainas rindele saadetav tank T-62 oskab ka suitsukatet teha. Foto: Wikimedia Commons

Juuni alguses Melitopoli ja Hersoni lähistele ilmunud kümned Vene tankid 1960ndatest on varustatud veidrate pealisehitistega, mis näevad välja nagu tankitorni kohal kõrguvad suured linnupuurid. Millega on tegemist?

Esimesi teateid juba 1950ndatel välja arendatud ja 1961. aastal kasutusele võetud nõukogude aja tankidest T-62 saabus juba 26. mail Melitopoli lähistelt, kus neid nähti ligi 30 masinaga ešelonis Kirilovka küla lähedal. Eile olid iidsed sõjamasinad paigutatud juba ligi 30 kilomeetri kaugusele Zaporižžjast. Need on üsna nõrgad moodsate tankitõrjerelvade vastu ja sellepärast võib vanakesi näha rindele lähenemas kummaliste pealisehitistega.

Tegemist on kõrgete metallist puuridega, mille ainsaks eesmärgiks on lõhata tankitõrjerelv – näiteks ülevalt alla ründav Javelin - veel enne, kui see tankisoomusega kokku puutub. See vähendab purustusjõudu ja tank võib terveks jääda. Puurile peale tõmmatud present aga võib kinni pidada ka droonidelt heidetavaid väiksemaid miine ja granaate. 

Improviseeritud tankitõrjerelva vastast seadet pole veel lahingus katsetatud, aga Vene soomustehnika koondumine Zaporižžja lähistele võib peagi anda võimaluse T-62le esimeste tuleristsete saamiseks. 

Sarnaseid pealisehitisi on varemgi nähtud moodsamate T-72 ja T-80 tankitornide kohal. 

Twitteris nimetatakse neid «Loodame, et keegi meid ei tulista» puurideks.

Ukraina kaitseministeeriumi pressiesindaja Oleksandr Motuzjaniki sõnul ei plaani Venemaa siiski ilmselt neid tankidena kasutada, vaid liigutavate kahuritena, mis pannakse paika kaudtule andmiseks Ukraina positsioonide pihta. 

Nõukogude Liidu tank T-62 tuli relvastusse 1961. aastal ja esimene prototüüp sai valmis 1959. Laskeulatus on päevasel ajal 4 kilomeetrit, öisel ajal öövaatlusseadmeid kasutades kuni 800 meetrit. Seega väga kaugelt neid Ukraina positsioonide pihta tulistama panna ei saa, aga suure massina vanade tankidega peale tungides nõuab see riigi kaitsjatelt jälle ohtralt lisaressurssi, et neid pidurdada.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles