Elon Muski järgmine suur plaan on muuta täielikult maailma energiasüsteemi (7)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Tesla uus plaan sisaldab energia talletamist, mida saab kasutada siis, kui taastuvallikatest piisavalt elektrit ei toodeta või kui see on liiga kallis. Suured akupangad majas ning ka autode enda akupangad aitavad elektrivõrku tasakaalustada.
Tesla uus plaan sisaldab energia talletamist, mida saab kasutada siis, kui taastuvallikatest piisavalt elektrit ei toodeta või kui see on liiga kallis. Suured akupangad majas ning ka autode enda akupangad aitavad elektrivõrku tasakaalustada. Foto: Tesla

Tesla tegevjuht Elon Musk teatas eile oma töötajatele peetud kõnes, mida kujutab endast märtsis välja hõigatud Suur Plaan 3. Musk lubas pöörata kogu maailma senise energiasüsteemi pea peale ja alustada väga suure mahuga akupankade loomist. Selleks plaanib Tesla omandada ka vajalike maavarade kaevandused.

Tesla elektriautodega tuntuks saanud ning kosmoseprogrammiga SpaceX ja Starlinki kosmoseinterneti arendamisega tegelev tehnoloogiamiljardär Elon Musk käis märtsis välja oma suure plaani «Master Plan Part 3», mille täpsema sisu avaldas ta alles nüüd, ligi kolm kuud hiljem. Seni tegutseti kuus aastat tagasi välja hõigatud «Master Plan Part 2» järgi.

Musk ütles töötajatele, et elektriautode tootja kavatseb nihutada kogu Maa energiavõrgu toimimise uuele tasemele ja hakkab lähemalt uurima selliste maavarade kaevandamist, mis on vajalikud väga suurte akuparkide rajamiseks.

Elektriautode tootja astuski juba mais samme selles suunas, kirjutab Inside EVs, kui Musk ütles intervjuus, et plaanib mõne teise autotootja asemel osta pigem mõne kaevanduskompanii.

Tesla Powerwall saab olema samuti üks uue suure energiasüsteemi osa, mis salvestab elektrit halvemateks aegadeks.
Tesla Powerwall saab olema samuti üks uue suure energiasüsteemi osa, mis salvestab elektrit halvemateks aegadeks. Foto: Tesla

«Suure plaani kolmanda osa eesmärgiks on saavutada väga suures mastaabis kogu maailma energiataristu ja transpordi muutus. Kui saavutame energiamahutavuse 300 TWh sõidukitesse ja statsionaarsetesse akupankadesse salvestatud energiaga, siis tekib küsimus, kuidas selleni jõuda maavarade kaevandamise ja töötlemise seisukohast, kuidas teha seda säästval viisil?» küsis Musk töötajatele peetud kõnes.

Töötajate küsimustele vastates võttis Musk kokku oma ikka veel lõpuni avaldamata visiooni: «Suure plaani kolmandas osas tuleb lahendada see, kuidas saavutada piisav mastaap, et tegelikult ka õnnestuks muuta kogu maailma energiataristut.»

Mida lubati Tesla esimese ja teise suure plaaniga?

Elon Musk postitas esimese suure plaani 2006. aastal Tesla blogisse. Seal lubas tehnoloogiavisionäär, et plaanib hakata tootma laias valikus elektriautosid, mis seda tüüpi liikurid taas suurele turule toob.

Teise suure plaani avaldas Musk 2016. aastal. Autotootmise edenedes said selle kõrval tähelepanu nüüd sellised valdkonnad, nagu nähtamatute päikesepaneelidega katusekatted, integreeritud akupangad ja täieliku isejuhtimise tehnoloogia.

Lisaks lubas Musk teises osas hakata tootma väiksemat ja odavamat elektrilist rahvaautot, sest «100 000 dollarit elektrilise Honda Civicu eest, hoolimata sellest, kui lahe see välja näeb, ei taha keegi välja käia».

Tesla Cybertruck oli suures plaanis number 2, kuid pole veel massiliselt tootmisse jõudnud.
Tesla Cybertruck oli suures plaanis number 2, kuid pole veel massiliselt tootmisse jõudnud. Foto: Tesla

Tesla teise suure plaani eesmärgid on selles osas justkui peaaegu täidetud, et lubatud uued sõidukid on peale ühe erandi juba välja kuulutatud, aga nüüd peavad mõned neist minema veel masstootmisse.

Plaanis mainutud uut tüüpi pikap on Cybertruck, mida on esitletud, aga mida veel massiliselt ei toodeta. Kompaktne maastur Model Y aga on juba tootmises. Raskeveok Tesla Semi on samuti tootmisküps, vaid suurt reisijatehulka mahutavat linnatranspordi liikurit ehk Tesla bussi või metroorongi pole veel näidatud. See viimane kuulutati küll välja koostöös linnade alla tunneleid puuriva The Boring Companyga, kuid Tesla pole sellest isegi ühtki visiooni veel näidanud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles