Kuuenda põlvkonna hävitajaid saadavad drooniparved ja piloot tegutseb virtuaalreaalsuses (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kuuenda põlvkonna hävitajate üheks tunnuseks on võimalus ka ilma piloodita lennata. Pildil Lockheed Martini visioon sellisest hävitajast, lennuki tegelik kuju hoitakse kopeerimise vältimiseks saladuses.
Kuuenda põlvkonna hävitajate üheks tunnuseks on võimalus ka ilma piloodita lennata. Pildil Lockheed Martini visioon sellisest hävitajast, lennuki tegelik kuju hoitakse kopeerimise vältimiseks saladuses. Foto: Lockheed Martin

Suurriigid plaanivad järgmisel dekaadil oma sõjalennukid välja vahetada uue põlvkonna vastu, mis sarnaneb «Tähesõdade» filmist tuttavate kosmoselaevadega. Piloot lendab kuuenda põlvkonna kokpitis 360-kraadise vaateväljaga virtuaalprillidega ning teda ümbritseb parv droone, mis aitavad vaenlast tõrjuda ja luureinfot koguda. Kokpit võib ka üldse tühi olla ja hävitajat juhitakse eemalt.

Selliseid kuuenda põlvkonna hävitajaid arendavad praegu võidu nii USA, Hiina, India, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Itaalia, Rootsi kui Jaapan.

Kuuenda põlvkonnaga tulevad pilootide käsutusse uued juhtimisvahendid, mille treenimine sarnaneb pigem virtuaalreaalsuse mängu mängimisega: virtuaalprillid asendavad kokpiti näidikute rivi ja juhtkangide asemel võib aidata ka lihtsalt kätega viiplemisest ja häälkäsklustest. Lendur näeb enda ümber pimedas kõike pea sama hästi kui päeval spetsiaalse kiivriga, mis paneb kokku erinevate lainepikkuste öönägemiskaamerate pildi.

Lenduri igasugused rutiinsed manööverdamistegevused aga jäetakse tehisintellekti hooleks, sest inimene peab saama keskenduda lahinguväljal toimuvale ning kuuenda põlvkonna lennumasina piloodi ülesandeks võib saada veel kaasalendava mehitamata drooniparve suunamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles