VIDEO Milrem Robotics toob turule mehitamata maismaasõiduki

BNS
Copy
Pildil Milrem Roboticsi THeMIS.
Pildil Milrem Roboticsi THeMIS. Foto: KARIM JAAFAR

Robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics viis ettevõtte sõnul esimesena Euroopas läbi lahinglaskmisi mehitamata lahingumasinalt ning toob turule luureks ja seireks mõeldud mehitamata maismaasõiduki THeMIS Observe.

«Mittekonventsionaalne sõjaline võimekus parandaks oluliselt Balti riikide ja NATO valmisolekut võimalikeks rünnakuteks, aidates säästa lahinguolukordades inimelusid,» ütles Milrem Roboticsi juhatuse esimees Kuldar Väärsi pressiteates.

Ta lisas, et Milremi kaitsetehnoloogia hiljutised katsed tõestavad robootika ja autonoomsete süsteemide võimekust.

Möödunud nädalal viis Milrem Robotics Sloveenias oma arendatud Type-X mehitamata lahingumasinalt läbi lahinglaskmisi, olles Eesti kaitsetööstusettevõttest esimene Euroopas, kes on kaugjuhitavalt mehitamata lahingmasinalt laskmisi läbi viinud.

Maailma mastaabis paistavad ettevõtte sõnul Milremi kõrval silma vaid USA ning ka Hiina ja Venemaa sõjatööstused, kes on tänaseni sarnaseid robootika-lahendusi ja võimekust testinud.

Esimene testlaskmine tehti Euroopa tehnoloogia- ja kaitsevarustuse tootja Kongsberg Defense & Aerospace PROTECTOR RT40 relvasüsteemiga, mis on varustatud 30-millimeetrise Bushmaster kahuriga. «Koostöös sooritatud edukas harjutus toetab ettevõtete eesmärki arendada välja Type-X-il põhinev Põhjamaade ja Lääne-Euroopa riikide, aga ka USA nõudmistele vastav mehitamata-lahingsõiduk,» ütles Väärsi.

Väärsi rõhutas, et kuigi ettevõtte arendatavad robootikasüsteemid ning neile integreeritav lahingutehnika on kaugjuhitavad, jääb tuleavamise kontroll kindlasti inimesele. Ta lisas, et Milrem Roboticsi Type-X on varustatud intelligentsete funktsioonidega, mis võimaldavad sõidukil iseseisvalt punktist punkti navigeerida ja tuvastada ning vältida võimalikke takistusi.

Laiemasse kasutusse Euroopa kaitsejõududes võiks Type-X jõuda Väärsi sõnul lähima viie kuni kümne aasta jooksul.

Nädal enne lahinglaskmisi toimus Belgias iMUGS ehk Integrated Modular Unmanned Ground System projekti neljas lahinguvälja demonstratsioon. Selle Eestist juhitava projekti eesmärk on arendada välja mehitamata maismaasüsteemi standardlahendus, mis suurendab Euroopa riikide kaitsevõimet ning mida saab rakendada ka mujal maailmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles