Miljardikäibeni pürgiv Eesti idu ühendab Euroopa jalgrattad võrku

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Foto: coModule

Hollandi rattagigandi Swapfietsiga koostööd alustanud Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule tüürib jalgrataste ja sähvakate hingeelu uuriva riistvaraga puhtama keskkonna ja ükssarviku tiitli poole. 

Comodule pakub rattarendi ettevõtetele elekrtrijalgrataste internetti ühendamist asjade interneti (IoT) tehnoloogia abil.

«IoT abil saab leida üles kadunud või varastatud ratta ning vajadusel ratta mootori kaugjuhtimise abil välja lülitada. IoT abil saab koguda andmeid ratta erinevate osade toimimise kohta ja selle info põhjal ennetada ratta katkiminemist,» selgitab ettevõtte turundusjuht Gerlin Narits.

Ta lisab, et andmed aitavad Swapfietsi-sarnastel ettevõtetel äriotsuseid teha ning oma toodet arendada.

Swapfliets on maailma esimene ja suurim kuupõhist rattarenti pakkuv ettevõte, mida kasutab 275 000 ratturit 9 riigis. Nende elektriratta kuutasu on 49 eurot, hind sisaldab ratta kasutust, remonti ja ka asendusratast juhul, kui senine sõiduk varastatakse.

Tallinnas toodetav riistavara saadab jalgratta andmed ratturi telefoni tõmmatud rakendusse ja ka IoT teenust sisseostvale rattarendifirmale. Ühendatud rattaid on võimalik GPS positsioneerimise abil leida, kui need on varastatud või kadunud. IoT ühenduvuse abil saab Swapfiets ka täpse ülevaate ratta osade kasutusest ja elueast.

IoT lahendust testiti esmalt Eestis Tuule elektritõukerataste peal. 

Jalgrattale kinnitatud Comodule'i riistavara.
Jalgrattale kinnitatud Comodule'i riistavara. Foto: Comodule

«Selle asemel, et ratast omada, saavad inimesed sõidukit pikaajaliselt rentida ilma hoolduse või varguse pärast muretsemata. Tänu meie tehnoloogiale saab Swapfiets kadunud elektrirattad üles leida ning ellu viia oma eesmärgi luua võimalikult kestlikud rattad,» ütles Comodule'i tegevjuht Teet Praks.

2014. aastal loodud Comodule on juhtivaid mikromobiilsuse arendajaid, tootes asjade interneti (IoT) lahendusi elektrijalgratastele ja -tõukeratastele. Comodule on ühendanud maailmas ligi 500 000 kergelektriliikurit. Ettevõtte sõnul on Eesti järgmise ükssarviku tiitli saamisest olulisem miljardieurose käibeni jõudmine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles