PILDID JA VIDEO Lahingukopteri Black Hawk ulmeline järglane Defiant X kihutab kaks korda kiiremini

tehnika.postimees.ee
Copy
Defiant X võib tulla USA tuntud lahingukopteri Black Hawki asemele, viimane on ameeriklasi teeninud juba 1979. aastast.
Defiant X võib tulla USA tuntud lahingukopteri Black Hawki asemele, viimane on ameeriklasi teeninud juba 1979. aastast. Foto: Sikorsky / Boeing

Sikorsky ja Boeingu koostöös arendatav uus kopter Defiant X tuleb lisaks suurtele sisemistele muudatustele ka täiesti teistmoodi välimusega. Tegemist saab olema maailma ühe kiireima kopteriga, mis arendas sel aastal toimunud testlennul kiirust 437 km/h. Planeeritud maksimumkiiruseks saab aga 480 km/h.

Uus arendatav lahingukopter on lisaks keskmisest helikopterist pea poole suuremale kiirusele ka selgelt teistsuguse välimusega, mis aitab kiiremini õhku tõusta ja paremini manööverdada. Sabaosas pole traditsioonilist küljesuunas propellerit, vaid tippkiiruse saavutamiseks on sabapropeller suunatud taha. Telik tõmmatakse lennu ajal sisse.

Uus helikopter suutis Sikorsky katselenduritega õhkutõusmisel ja maandumisel väga täpselt manööverdada, mis tähendab väga väikest vajaminevat maandumisplatsi.

Kuna kere suudetakse hoida igal ajal horisontaalis, saab piloot alati parima ülevaate, mis all toimub. Õhkutõusmine toimub väga kiirelt otse üles ja startida võib näiteks üsna väikeselt metsalagendikult puude vahelt. Lennates on piloodil samuti rohkem julgust nii orgudes, majade kui puude vahel manööverdada, sest juhtimisüsteem on stabiilne ja paljude juhiabidega.

Foto: Sikorsky / Boeing

Defiant X kannab 2400 kg raskust mitmik-raketisüsteemi, mida piloot võib juhtida kopterit ennast autopiloodile lülitades.

Siit videost ongi näha, kuidas uus lahingumasin madalal metsa vahel manööverdab:

Sikorsky avaldas 26. mail ka arvutisimulatsiooni võimaliku uue kopteri tegutsemisest parves:

Võimaliku sellepärast, et Defiant X on veel üks kahest Black Hawki järeltulija kandidaadist, päris lõplikku otsust selle kasutusele võtmiseks veel tehtud pole. Kui aga tehakse, siis võib uus lennumasin kasutusse jõuda 2035. aastal.

Foto: Sikorsky / Boeing

Lahingus kasutamiseks on kopter planeeritud võimalikult töökindlana – saab edasi lennata ka ühe mootoriga, või kui sabatiivik on kaotatud, ümber pöörata ja suunda muuta suudab aga uus masin poole kiiremini kui senine põlvkond tänu uutele jäikadele komposiitmaterjalist tiivikulabadele.

Foto: Sikorsky / Boeing

Muidugi on uuel lennumasinal täiustatud ka juhtimissüsteemi, mis lubab piloodivabalt lennata, andes kopterile ette missiooni, mille järgi seda automaatselt juhitakse. Samal ajal saab meeskond pardal tegeleda muude asjadega, näiteks luure, relvade või tegevuse planeerimisega. Seda on juba katsetatud ka vana Black Hawki peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles