Elisa avas tänasest oma uue põlvkonna 5G-võrgu

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu tutvustas aasta tagasi Elisa 5G võrku. Nüüd hakatakse optimeerima mobiilivõrgu energiakasutust, võttas appi tehisintellekti.
Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu tutvustas aasta tagasi Elisa 5G võrku. Nüüd hakatakse optimeerima mobiilivõrgu energiakasutust, võttas appi tehisintellekti. Foto: Kaido Einama

Elisas saab alates tänasest liituda koduinternetiga, mis kasutab äsja avatud 5G-võrku. Elisa vahetab võrguseadmed välja Nokia uute jaamade vastu, mis toetavad nii uusimat 4G-d kui 5G-d.

Selle aasta lõpuks plaanib Elisa katta 5G-võrguga ligi pool Eesti elanikkonnast ja laiendab leviala nendesse kohtadesse, kus võrgumaht 4G-tehnoloogiaga hakkab täis saama. Esimesed kohad, kus 5G-d kasutada saab, on Kohila, Aespa, Muraste ja Vääna piirkond, Tallinnas on samuti üksikutes kohtades tugijaamad.

«Üks esimesi kohti, kuhu kiire 5G-võrgu rajasime, on Muraste elamupiirkond, kuhu polnud varem kiire internet jõudnud,» ütles Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu täna toimunud esitlusel.

Elisa kasutab 5G-võrgu laiendamisel äsja riiklikul sagedusoksjonil 7,2 miljoni euroga võidetud 3500 MHz sagedusala, mis on Venemaaga kooskõlastatud. See tähendab, sellel sagedusalal saab võrku rajada üle kogu Eesti, ka piiriäärsetel aladel Venemaa lähedal. See on esimene nii-öelda puhtalt 5G-võrgu sagedusala, mille kasutusloa sai Elisa Eesti riiklikult oksjonilt. Järgmiste sagedusalade oksjonitel esimese oksjoni võitja enam osaleda ei saa.

Kohapeal näitasid 5G-toega nutitelefonid Elisa võrgus selliseid allalaadimiskiirusi.
Kohapeal näitasid 5G-toega nutitelefonid Elisa võrgus selliseid allalaadimiskiirusi. Foto: Kaido Einama

Esialgu tulevad välja vaid kodu ja kontori jaoks suunatud modemiga kasutatavad internetipaketid, mille tugijaama peab kasutaja välja ostma, sest see saab olema majast väljas õuetingimustes. Seadmeid saab ka järelmaksuga osta.

Esimesed 5G koduinterneti paketid algavad 17,99 eurost ja selle eest saab 15 Mbit/s allalaadimis- ja 3 Mbit/s üleslaadimiskiiruse. Kalleim pakett maksab 39,99 eurot ja see pakub juba kuni 500 Mbit/s allalaadimiskiirust. tegelik kiirus sõltub muidugi kasutatavatest seadmetest ja levist. Katsed Murastes olevat näidanud, et veel 5 km kaugusel tugijaamast saadi kiiruseks kuni 150 Mbit/s.

Ärikliendi pakettide hinnad algavad 21 eurost kuus.

Kasutaja saab välja osta 5G-modemid Zyxel NR710 ja Nokia Fastmile 5G. Need koosnevad välisantennist, mis on õues, ja sellega ühendatud ruuterist toas.

Sel sügisel saab juba tellida ka nutipakette 5G-ga, mille hinnad ja saadavus selguvad mõne kuu pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles