Operatsioonisüsteeme Windows 10 ja Windows 11 ei saa enam Venemaal alla laadida (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Kui Windows 10 ja Windows 11 pole Venemaal enam uuendatav ja alla laaditav, tuleb hakata vanemate operatsioonisüsteemide poole tagasi pöörduma. Praegu saab üle VPN-i siiski kõike edasi teha.
Kui Windows 10 ja Windows 11 pole Venemaal enam uuendatav ja alla laaditav, tuleb hakata vanemate operatsioonisüsteemide poole tagasi pöörduma. Praegu saab üle VPN-i siiski kõike edasi teha. Foto: Photo Mix / Pixabay

Alates üleeilsest ei saa Venemaal asuvad kasutajad enam Windowsi operatsioonisüsteemi uusimaid versioone alla laadida, Microsoft ise pole selle kohta veel midagi öelnud. Koduleht annab allalaadimist alustades veateate.

Küll aga saavad Venemaa kasutajad Windows 10 või Windows 11 ISO faili ehk kujutise kätte siis, kui kasutavad VPNi ja näitavad sellega end olevat välisriigis.

Lisaks ei saa Venemaal asuvast arvutist kätte Microsofti Windows 10 Update Assistanti, Millega Windowsit uuendada, Windows 10 Media Creation Tooli, millega teha käivitatav meedia Windowsi installimiseks ja Windows 11 Installation Assistanti, kõik annavad veateate «404 - File or Directory not found» ehk justkui neid faile polekski.

Allalaadimist proovis Vene uudisteagentuur TASS ja alles üle VPNi välismaa serveri kaudu see neil õnnestus. Bleeping Computer proovis seda samuti mitu korda, alguses Vene IP-aadressiga VPNist, kust ei saanud ja hiljem välismaalt, kust sai Microsofti lehelt Windowsi failid alla laadida.

Vene tsensuuriorgan Roskomnadzor on küll hulga VPN-teenuseid keelanud, kuid pole otseselt karistanud kedagi, kes kasutavad VPNi ehk turvalist sidekanalit mõnesse välismaa serverisse, mis näitab nende asukohta väljaspool Venemaad ja lubab kasutada teenuseid, mis oleks muidu blokeeritud.

Microsoft teatas 4. märtsil, et peatab uute toodete müügi Venemaal ja aitab Ukrainat kübersõja rünnakute vastu võitlemisel. Miks Windowsi tarkvara enam Ukraina vastu sõdivas riigis alla laadida ei saa, selle kohta pole eraldi teadet avaldatud. PCGamer oletab, et tegemist võib olla Microsofti järgmise sammuga oma tegevus Venemaal lõpetada, mis toob kaasa sealsete kasutajate tagasipöördumise veel vanemate Windowsi versioonide poole.

VPNide kasutamine on Venemaal Ukraina sõja ajal plahvatuslikult kasvanud, kuna seal blokeeritakse paljusid välismaiseid uudisteallikaid ja sanktsioonide tõttu pole kättesaadavad paljud internetiteenused. VPNi tarkvara laaditi veebruari keskel alla ligi 15 000 korda päevas, märtsis kasvas see ligi 475 000ni päevas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles