Uus Xiaomi 12S Ultra on hiigelsensoriga kaamera, millel küljes õhuke nutitelefon

tehnika.postimees.ee
Copy
Ühetollise sensoriga kaamera hõivab Xiaomi uue nutitelefoni 12S Ultra tagaküljest üsna arvestatava osa.
Ühetollise sensoriga kaamera hõivab Xiaomi uue nutitelefoni 12S Ultra tagaküljest üsna arvestatava osa. Foto: Xiaomi

Kaamera kui üks tähtsaim nutitelefoni osa on läinud juba nii suureks, et raske on seda õhukesse nutitelefoni korpusse märkamatult ära peita. Xiaomi alustas oma täna esitletud uue mudeliga 12S Ultra koostööd Saksa optika- ja kaameraspetsialisti Leicaga ning mahutas ära ühetollise diagonaaliga (2,54 cm) kaamerasensori, mis on nii hiiglaslik, et telefoni tagaküljel on selle mahutamiseks suur kõrgendik.

Xiaomi kasutab põhikaameras 50 MP Sony IMX989 pildisensorit ja Leica optikat. Piksli suurus on 1,6 mikronit. Kaamera pakub neli-ühes pikslite grupeerimist, et saada hea detailiga pilte, mis on võrreldavad 12,5 MP ja 3,2-mikronilise pikslisuurusega sensoriga. See on üsna tavaline, et mobiilist ei pigistata välja maksimaalse resolutsiooniga pilti, vaid võetakse ühe piksli aluseks mitu sensoril olevat pikslit, mille põhjal saab tehisintellekt müra ja moonutused välja visata. Põhikaameral on asfääriline lääts, mis moonutusi kõrvaldab, see on kaetud peegeldusvastase kattega ning infrapunafiltriga.

Tippmudelis Xiaomi 12S Ultra kasutatakse objektiivisüsteemis Leica optilisi lahendusi, et saada maksimaalne eraldusvõime ja kõrge valgustundlikkus. See mudel on ka väidetavalt maailma esimene profivideo jaoks vajaliku Dolby Vision HDR toega Androiditelefon.

Kaameraplokk telefoni tagaküljel on koletult suur ja kullast äärega.
Kaameraplokk telefoni tagaküljel on koletult suur ja kullast äärega. Foto: Xiaomi

Lisaks on suure sensori kõrvale tagaküljele ära mahutatud veel 48 MP Sony IMX586 sensoriga ülilainurk-objektiiviga kaamera (13 mm ekvivalent koos makrorežiimiga) ning veel üks samuti 48 MP Sony IMX586 sensoriga nii-öelda periskoopkaamera (120 mm või ~5,2x suumiga teleobjektiiv). See viimane tähendab, et «pika toruga» teleobjektiiv on mahutatud piki telefoni korpust ja otstes  on periskoobisüsteemid, mis ühest otsast suunavad valguse telefoni objektiivi ja teisest otsast horisontaalsele kaamerasensorile. Esimesena hakkas seda lahendust kasutama Huawei aastaid tagasi. 

HyperOIS-stabilisaator aitab videosalvestuse kvaliteeti parandada ning tagab kindlalt paigal oleva selge pildi ka siis, kui telefoniomanik käigupealt käest filmib. Selfisid saab pildistada või filmida 32 MP RGBW esikaameraga.

Xiaomi 12S Ultra ekraan on suur - 6,73 tolli, QHD+ eraldusvõimega ning LTPO OLED tehnoloogiaga. kraanipaneel on pärit Samsungilt ja muudab värskendussagedust vastavalt kuvatavale pildile 1 Hz kuni 120 Hz vahemikus.

Aku on suuruselt üsna keskmine, 4860 mAh mahutavusega. Laadimisvõimsus on aga juba sülearvuti klassist - 67 W juhtmega ja 50 W juhtmevabalt laadides. Sellega saab aku ülikiirelt täis.

Tagakülg on kaetud mustust hülgava nahaga, ekraan esiküljel aga kriimustusi hülgava kattega.
Tagakülg on kaetud mustust hülgava nahaga, ekraan esiküljel aga kriimustusi hülgava kattega. Foto: Xiaomi

Sisemiseks arvutuste jõuallikaks on tippude tippu kuuluv uus Qualcommi kiibistik Snapdragon 8+ Gen 1, mis on üles ehitatud TSMC uusimale 4 nm nanotehnoloogiale. Võrreldes Snapdragon 8 Gen 1-ga on uus kiibistik pindalalt 21% väiksem, nii protsessori kui ka graafika (GPU) jõudlus paranes 10% ja energiatõhusus 30%. See mitte ainult ei vähenda märkimisväärselt Xiaomi 12S-seeria ooterežiimil energiatarbimist, vaid võimaldab ka madalamat soojuse eraldumist ja väiksemat energiatarbimist suure koormusega, näiteks mängides.

Xiaomi uuel Ultra telefonil on, nagu kirjeldusedki juba vihjavad, tavalisest keskmisest mobiilist kallim hind ja et seda veelgi õigustada, on välimusse väljapaistvat luksust juurde lisatud. Tagakülg on kaetud  kunstnahast kattega, mis väidetavalt on mustust hülgav, kaamera korpuse äär aga valmistatud 23-karaadisest kullast. Kogu korpus on vee- ja tolmukindel, vastates standardile IP68.

Esialgu Hiinas müügile tulev tipptelefon 12S Ultra maksab 860 eurot. Eesti mobiilioperaatorite juurde ei pruugi Xiaomi lipulaeva Ultra mudel müüki jõuda, kuid seda saab hiljem osta mõnedest teistest siinsetest kui rahvusvahelistest e-poodidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles