Starlinki satelliidid põiklesid 1700 korda Vene satelliidirelva tekitatud kosmoseprügi eest

tehnika.postimees.ee
Copy
Selline on Starlinki satelliidivõrgustiku planeeritav leviala. Praegu orbiidile jõudnud 2300 satelliiti peavad 550 km kõrgusel põiklema samale orbiidile puistatud Venemaa militaarse kosmoseprügi eest.
Selline on Starlinki satelliidivõrgustiku planeeritav leviala. Praegu orbiidile jõudnud 2300 satelliiti peavad 550 km kõrgusel põiklema samale orbiidile puistatud Venemaa militaarse kosmoseprügi eest. Foto: SpaceX

Venemaa satelliidirelva katsetusest eelmise aasta novembris tekkinud kosmoseprügi, mis laotus 300-700 km kõrgusele, on ette jäänud Starlinki kosmoseinterneti satelliitidele, mis pidid viimase poole aasta jooksul 1400 korda orbiiti muutma, et tükkide eest kõrvale põigelda.

Starlinki 2300 kosmoseinterneti satelliiti kulgevad 550 kilomeetri kõrgusel ja jäävad seega täpselt Venemaa satelliiditulistamise katsest tekkinud prügipilve, mille orbiidid on 300-700 km kõrgusel.

15. novembril 2021 hävitati Venemaa satelliiditõrje katses nõukogude ajast pärit luuresatelliit Kosmos 1408, tekitades prügipilve, milles on umbes 1500 jälgitava suurusega tükki.

Starlinki opereeriva SpaceX-i raportis kirjutatakse, et Starlinki satelliidid manööverdavad siis, kui kokkupõrke tõenäosus on suurem kui 1:100 000. Soovitatav standard kokkupõrke vältimiseks on 1:10 000. SpaceX-i satelliidid tegid aruandeperioodil kokku 6873 manöövrit ja ühtki kokkupõrget venelaste hävitatud satelliidi Kosmos 1408 tükkide ega muu kosmoseprügiga ei toimunud.

Iga kokkupõrge võib vallandada uue prügipilve ja viia lõpuks ahelreaktsioonini, kui prügitükid hakkavad üksteisega põrkudes massiliselt orbiite risustama, mida nimetatakse Kessleri sündroomiks. Selle pärast võivad kosmosereisid tulevikus muutuda ohtlikuks loteriiks: kas jõuab turvaliselt kosmosesse või põrkub kanderakett enne mõne prügitükiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles