Toidujäätmed kohe köögis mullaks: ühisrahastuses kogub toetust haisuvaba kompostiaparaat (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Väidetavalt pidi see seade juba 4–7 tunniga toidujäätmetest huumust tootma.
Väidetavalt pidi see seade juba 4–7 tunniga toidujäätmetest huumust tootma. Foto: Almoway

Eestiski tuleb varsti oma biojäätmetega ise midagi ette võtta, üheks variandiks võib saada uus köögimasin – komposter, mis Kicstarteris praegu toetust kogub. See peaks tegijate kinnitusel kiirelt ja haisuvabalt muutma köögis tekkivad toidujäätmed kuni kalaluudeni välja sõmeraks mullaks.

Hongkongis disainitud kodumasin näeb välja nagu steroididel ahjupott, millel kaas peal ja mingid elektroonikaplokid sees. Firma lubab, et sellega saab toidujääkidest, mida keskmises majapidamises pidi tekkima kuni 40 protsenti ostetud toidukogusest, kolme lihtsa sammuga mulla valmistada.

Selleks tuleb Almoway-nimelisse seadmesse lisada toidujäägid, kaas kinni panna ja nuppu vajutada. Kolmanda sammuna soovitab tootja tekkinud mulla lillepottides või rõdukastides ära kasutada või ära anda.

Seade vajab siiski ka lisatarvikuid. Kompostimine on tavaliselt haisu tekitav lagunemisprotsess, millega on kõige parem toimetada kuskil õues. Almoway tarvitab tugevate lõhnade neelamiseks kaaliumpermanganaati (KMnO4) ja nano-aktiivsöefiltrit. Filtreid saab aga kasutada päris pikalt, 2–3 aastat, võrreldes tavaliste söefiltritega, mida tuleks iga paari kuu tagant vahetada.

Süsteem muudab sellega kompostimise siseruumides lihtsaks ja lõhnatuks. Masinasse on veel ehitatud «karmi» ultraviolettkiirguse lamp, mis hävitab lõpptoodangust baktereid.

Komposter näeb välja nagu üks tavaline suur ahjupott köögilaual.
Komposter näeb välja nagu üks tavaline suur ahjupott köögilaual. Foto: Almoway

Almowaysse võib visata kõiki köögi- ja puuviljade jääke, liha või isegi kalaluid. Lehed, salvrätid, kohvi- ja teepuru sobivad muidugi samuti.

Seade kaalub üheksa kilogrammi ning tarbib kuni 160 vatti. Kompost sünnib kerge surinaga, mis on vaiksem kui külmkapil. Kolme liitri jäätmete töötlemiseks kulub 4–7 tundi. Selle aja jooksul läbitakse töötlemisel neli tsüklit: kuivatamine, purustamine, jahutamine, UV-kiirgus.

Koduse kompostri eest peab välja käima ligi 400 eurot ja see saabub müüki 2023. aasta märtsis. Praeguseks on Kickstarteri 1274-eurose rahastuse eesmärk juba kuhjaga täidetud. Hetkel on 120 toetajat annetanud projekti käimatõmbamisse paari nädalaga üle 33 000 euro.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles