Ei viitsi hambaid harjata? Pista mikrorobotid põske

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Foto: Digitalpress via www.imago-images.de

Pennsylvania ülikooli teadlased leiutasid kujumuutvad mikrorobotid, mis võivad asendada nii hambaharja kui ka hambaniiti. Teadustiimi poolt välja töötatud tehnoloogia pakub uut viisi, kuidas argist, kuid asendamatu tähtsusega hambapesu automatiseerida. Süsteem pakuks eelkõige abi puuetega inimestele, kelle motoorne võimekus iseseisvalt suuhügieeni eest hoolitsemist piirab.

Mikrorobotid koosnevad peamiselt nii katalüütilise kui ka magnetilise aktiivsusega raudoksiidi nanoosakestest. Teadlased saavad magnetvälja abil nende liikumist suunata ja kuju muuta – robotid võivad moodustada nii harjastele omaseid struktuure, mis pühivad mustuse hammaste laiematelt pindadelt, kui ka pikki niite, mis puhastavad hambavahesid nagu hambaniit. Mõlemal juhul ajendab katalüütiline reaktsioon nanoosakesi tootma antimikroobseid aineid, mis tapavad kahjulikud suubakterid silmapilkselt.

Katsed, mis panid robotid proovile 3D-prinditud proteesidel ning hiljem ka päris hammastel, näitasid, et tehnoloogia suudab hambaauke ja igemepõletikku tekitavaid baktereid erineva reljeefiga pindadelt väga edukalt puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles