PILDID JA VIDEO ⟩ Horvaatia autotööstuse lipulaev Rimac sai valmis esimese seeriatootmisse mineva hüperauto

tehnika.postimees.ee
Copy
Horvaatia autotööstuse uhkus - Rimac Nevera on valmis nüüd tehasest välja sõitma.
Horvaatia autotööstuse uhkus - Rimac Nevera on valmis nüüd tehasest välja sõitma. Foto: Rimac Automobili
  • Surub seljatoe sisse: Horvaatias on valmis saadud maailma kõige kiiremini kiirendav hüperauto
  • Top Gear peab Rimacit parimaks elektriautoks
  • Vaatamata üüratule hinnale on esimese aasta toodang juba broneeritud

Pärast viit aastat arendust ja katseid, kolme põlvkonda jõuülekandetehnoloogiat, 18 prototüüpi, 45 füüsilist kokkupõrketesti ning enam kui 1,6 miljonit töötundi laboris ja tehases veeres Rimaci uuelt tootmisliinilt lõpuks välja esimene Horvaatia hüperauto Rimac Nevera. Pea kogu masin valmib käsitsi, sellepärast on ka toodang vaid 50 autot aastas (kokku 150) ning hind - ulmeline.

Esimene auto, mis valmis sai, on viimistletud pärlmuttervärviga Callisto Green, interjööri on disaininud Sand Alcantara. Tegemist on autoga number 000, mis jääb demonstratsiooni- ja turundusautona Bugatti Rimaci valdusse.

Esimesi klientidele tarnitavaid autosid pannakse juba kokku. Igal Neveral kulub lõplikul koosteliinil 5 nädalat, samas paljud osad ja süsteemid valmistatakse Rimaci tehastes mitmeid kuid varem. Müük toimub üle maailma Rimac Automobili 25 ametliku edasimüüjapartneri juurest. Meile lähim müügipunkt asub Saksamaal Münchenis.

Eritellimusel tehtava elektrilise hüperautauto hind algab 2,4 miljonist eurost.

Kuigi hind on autol pöörane, müüdi esimene aastatoodang juba välja ning uutel tellijatel tuleb oodata oma masinat seega enam kui aasta.

Foto: Rimac Automobili

Rimac Nevera töötati välja täiesti nullist. Kasutusel on uue põlvkonna akusüsteem, inverter, käigukast, mootor, juhtimissüsteemid, meelelahutus ja palju muud, mida mujal ei kohta. Kogu arendusprotsessi jooksul kujundati jõuülekannet kolm korda ümber, protsess kestis rohkem kui kaks aastat.

Rimac Nevera on praegu ametlikult maailma kõige kiirema kiirendusega seeriaauto, lisaks on Robb Report tunnistanud selle parimaks hüperautoks, GQ valinud aasta hüperautoks ja Top Gear parimaks elektriautoks.

Valikus on 36 erinevat värvi ja võimalus neid kohandada, kolm süsinikfiiberkiu taset, sealhulgas katmata süsinikfiibrist kere ja hulk värvilisi nahku, interjööri valikuid ja viimistlusi. Kõik 150 Neverat tulevad täiesti unikaalsed.

Foto: Rimac Automobili

Automudelit testiti 18 Nevera prototüübiga igas mõeldavas keskkonnas alates  polaarjoone tagustest aladest kuni kõrge õhuniiskusega 48-kraadise kliimakambrini. Range nelja-aastase kokkupõrketestimise programmi käigus hävitati 45 eraldi kokkupõrketestiga üheksa autot. Need kõik läbisid testi väga heade tulemustega.

Firma tegevjuht Mate Rimac, kelle unistuseks oli Horvaatia enda elektriauto valmis saada, ütles peale esimese seeria-auto väljatulekut: «Nevera ehitamise alguses pidime me tegema tuhandeid virtuaalseid simulatsioone ja katsetasime lugematute disainidega, enne kui lõpuks jõudis kätte aeg luua kõige esimesed töötavad prototüübid. Sel ajal töötas ettevõttes umbes 300 inimest ja nüüd, kui alustame täielikku tootmist, on meie ettevõte kasvanud viis korda. Uue 100 000 ruutmeetri suuruse Rimaci tootmislinnaku ehitus on veel käimas.»

Foto: Rimac Automobili

Autosid toodetakse Horvaatia pealinna Zagrebi lähedal.

Rimac Nevera on teinud silmad ette ka parimatele sportautodele. Selle nelja elektrimootori võimsus on 1914 hobujõudu, masin kiirendab nullist sajani vaid 1,85 sekundiga ja 160 km/h 4,3 sekundiga. Auto nimi Nevera on pärit Horvaatiast ja see tähistab ootamatut Vahemere suvist tormi Horvaatia ranniku lähedal.

Vaata ka videot, millega tootja tutvustab oma uut hüperautot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles