Elon Muski kosmoseinternetti Starlink saab tellida nüüd ka laevale, aga hind võtab hingetuks (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Starlinki kosmoseinterneti tugijaamad on laeval dubleeritud ning need kannatavad karmi merekeskkonda. Kuid hind pole mitte kõigile meresõitjatele jõukohane.
Starlinki kosmoseinterneti tugijaamad on laeval dubleeritud ning need kannatavad karmi merekeskkonda. Kuid hind pole mitte kõigile meresõitjatele jõukohane. Foto: SpaceX

SpaceX-i pakutavat kosmoseinternetti Starlink, mille satelliidid tihedalt taevast katavad, sai varem tellida vaid statsionaarsete tugijaamadega ehk sellistega, mis asuvad ühe koha peal paigal. Nüüd aga on olemas spetsiaalne pakett laevadele või muudele liikuvatele sõidukitele, mida sobib kasutada liikudes ning millel on ka meretingimustes vastupidavad seadmed. Paraku on hind võrreldes tavaseadmega ehmatav.

Kui Elon Muski juhitava SpaceX-i tavaline maapealne Starlinki kosmoseinterneti komplekt maksab ligi 600 eurot ja lisaks tuleb tasuda kuumaksu ligi 110 eurot, siis oma purjekale, kalalaevale või tankerile peab selle ostma ligi kümne tuhande euro eest. Selle rahaga saab kaks ilmastikukindlat terminali, mis peavad kirjelduse järgi vastu nii soolases vees kui tugevas tormis, kannatades lööke ja vibreerimist. Starlink Maritime´i nimeline pakett on mõeldud ka näiteks naftapuurtornidele.

Ühendus on kiirusega 350 Mbit/s ja maksab 5000 eurot kuus. Seda saab iga kuu alustada või peatada vastavalt soovile, kuid vaid kuu kaupa. Hallata saab kogu oma laevastiku seadmeparki ja teenuseid ühest kohast.

SpaceX-i tegevjuht Elon Musk peab hinda siiski väga mõistlikuks, sest tema arvates on alternatiivid merel palju kallimad:

Alates juulist on Starlinkil ametlikult lubatud oma kosmoseinterneti terminale pakkuda ka liikuvatel objektidel nagu laevadel, lennukitel, autodel jne.

Kuigi liikuv Starlink võiks olla põhimõtteliselt kasutatav igal pool, tuleb esialgu leppida selle piiratud levialaga. Isegi 5000 eurot kuus makstes ei saa omale kosmoseinternetti Eesti vetesse. Starlink Maritime´i avaldatud leviala kaardi järgi kulgeb piir Kura kurgust lõuna ja lääne pool ning Klaipedasse või Ventspilsi võib juba seilata taevase kiire ühendusega kuni 350 Mbit/s. Eesti rannikule tuleb see kõik alles plaanide järgi 2023. aasta esimeses kvartalis, nii maale kui merele.

Väljavõte levialakaardist: Euroopas saab juba Starlink Maritime´iga seilata, kuid mitte Läänemere põhjapoolsemas osas.
Väljavõte levialakaardist: Euroopas saab juba Starlink Maritime´iga seilata, kuid mitte Läänemere põhjapoolsemas osas. Foto: SpaceX / ekraanipilt
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles