Isejuhtiv buss alustab Mustamäel reisijate sõidutamist

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Tallinna kommunikatsiooniosakond

Alates reedest, 15. juulist kuni 14. septembrini on Mustamäel võimalik sõita tasuta isejuhtiva bussiga Mustamäe tee, Tammsaare tee ja Ehitajate tee vahelistel kvartalisisestel teedel.

Kaheksa istekohaga isejuhtiv buss liigub teisipäevast pühapäevani 1,8 kilomeetri pikkusel ringil kell 10–16 ligikaudu 25-minutilise intervalliga. Esmaspäeviti isejuhtiv buss ei sõida. Isejuhtiva bussi liikumistee lähedusse jääb lisaks kortermajadele Tammsaare tee bussi- ja trollipeatus Mustamäe teel, Mustamäe Päevakeskus, endine Mustamäe linnaosa valitsuse hoone ning Maxima pood (Tammsaare tee 133).

Bussi liikumistee algab Mustamäe teel paikneva Tammsaare tee peatuse piirkonnast ja kulgeb Mustamäe tee 102 ning Tammsaare tee 123 ja 125 hoonete tagant läbi osaliselt mööda kergliiklusteed suunaga Mustamäe Päevakeskuse poole ning Ehitajate tee 86 ja 88 ning Tammsaare tee 141 ja 137 hoonete eest tagasi algpeatusesse Mustamäe tee ääres.

«Mul on väga hea meel, et isejuhtiva bussi projekt jõuab Mustamäe tänavatele ning loodetavasti sujub katsetus sedavõrd hästi, et lähitulevik toob juba meile isejuhtiva bussi juba pikemaks perioodiks,» ütles Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats. «Mustamäe kompaktsus võimaldab juba lühikesel marsruudil katta väga suure hulga linlaste harjunud liikumisteid.»

Laatsi sõnul sobib isejuhtiva bussi projekt hästi kokku ka linnaosa juubeliaastaga. «Mustamäe areng on tihedalt seotud ülikooli ning teaduslinnakuga, mis muudab innovaatilised katsetused siin eriti asjakohaseks,» ütles Laats.

Tegemist on Tallinna Transpordiameti ja Auve Tech OÜ koostöös läbiviidava pilootprojektiga, et uurida isejuhtiva bussi kasutamise võimalusi. Bussis on alati turvaisik, kes jälgib iga manöövri ohutust ning vajadusel sekkub. Isejuhtiv buss on varustatud ka eri tüüpi anduritega, mis jälgivad ümbruses olevaid objekte ning nende liikumist. Kui sõiduki ette satub mõni jalakäija või muu takistus, siis buss pidurdab automaatselt. Isejuhtiv buss liigub aeglasel kiirusel ning ei ohusta teisi liiklejaid. Buss sõidab eelnevalt kaardistatud rajal.

Isejuhtiva bussi peatuste asukohad ja liikumistee.
Isejuhtiva bussi peatuste asukohad ja liikumistee. Foto: Tallinna kommunikatsiooniosakond
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles