VIDEO ⟩ Porsche võõbati üle maailma kõige mustema värviga ja näeb nüüd välja nagu must auk

tehnika.postimees.ee
Copy
Mustemast must Porsche on tänaval nagu arvutimängust välja lõigatud.
Mustemast must Porsche on tänaval nagu arvutimängust välja lõigatud. Foto: Kaader videost / Pit One
  • Vaata ka seda, kuidas näeb välja mustemast mustem tuba
  • Jaapanlaste Musou Black on maailma kõige mustem värv, mis neelab 99,4% valgusest
  • Kuulus Vantablack on veel tumedam, kuid tegemist on nanotorukestest kattematerjaliga, mitte värviga

Kui värvida auto üle värviga, mis neelab 99,4% kogu langevast valgusest, siis näeb see välja nagu mõnest arvutimängust välja lõigatud siluett. Ebamaiselt tume kere ei peegelda peaaegu mitte midagi. Jaapanis välja töötatud kõige mustemat värvi Musou Black saab endale igaüks osta ja katta võib sellega kasvõi oma toa kõik seinad. Sellises ruumis kaob orienteerumisvõime ning tekib avakosmose tunne, sest näha pole mitte midagi.

Kolm maailma kõige mustemat värvi on Musou Black, Vantablack VBx2 (Vantablacki materjali värviks tehtud versioon, neelab 99% valgusest) Black 3.0 (kunstnik Stuart Semple´i tehtud must alternatiivina kasutuslitsentsiga Vantablackile vabalt kõigile kasutamiseks, 97,5%).

Igaüks saab Musou Blacki netipoest tellida (liitri hind on umbes 130 eurot) ning seda veepõhist akrüülvärvi võib kanda pindadele nii aerosoolina kui pintseldades.

Vasakul on tavaline must, paremal kõige mustem värv Musou Black.
Vasakul on tavaline must, paremal kõige mustem värv Musou Black. Foto: KOYO Orient Japan Co., Ltd.

Jaapanis võeti ette legendaarne sportauto Porsche 911 Turbo, mis oli küll juba enne must, kuid tehti nüüd mustemast mustemaks - absoluutselt kõige mustemaks Porscheks maailmas.

Pärast värvimist peaks kere tagasi peegeldama vaid 0,6% sinna langenud valgusest, ülejäänu neeldub värvikihis.

Isegi eredas päikesepaistes on auto üsnagi tume.
Isegi eredas päikesepaistes on auto üsnagi tume. Foto: Kaader videost / Pit One

Vaata videot Porsche 911 Musou Blackiga katmisest ja mõnest testsõidust siit:

Täiesti musti autosid on varemgi tehtud, sellesama legendaarse Vantablack´iga näiteks. Sel juhul kaeti auto mitte värvi, vaid süsiniknanotorudest kattega. 

Maailma kõige mustemaks autoks peetakse BMW X6 erimudelit, mis peegeldab tagasi vaid 0,035 protsenti peale langenud valgusest. 

Veelgi veidrama efekti kui autoga saab aga siis, kui värvida oma toa seinad, lagi ja põrand Musou Black´iga. Kuna kuskilt valgust ei peegeldu, siis kaob sellises ruumis orientatsioon, näha pole ei seinu ega põrandat, kuskilt ei helgi tagasi ühtki valguskiirt ja tunne on, nagu hõljuks kosmoses. Isegi kui lae all süttib lamp, mis muidu tundus täitsa hele, on absoluutselt mustas toas seda näha nagu nõrka küünlaleeki.

Vaata lähemalt, milline absoluutselt must tuba pärast värvimist välja näeb siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles