Endiselt Venemaal tegutsev Google sai venevastaste videote avaldamise eest jälle hiigeltrahvi

tehnika.postimees.ee
Copy
Google on üks viimastest USA tehnoloogiafirmadest, kes pole veel Venemaa turult lahkunud ja saab sealsetelt ametivõimudelt korduvalt trahve karmide tsensuurireeglite rikkumise eest.
Google on üks viimastest USA tehnoloogiafirmadest, kes pole veel Venemaa turult lahkunud ja saab sealsetelt ametivõimudelt korduvalt trahve karmide tsensuurireeglite rikkumise eest. Foto: NOAH BERGER / AFP / Scanpix

Google (ehk selle emafirma Alphabet) on üks vähestest viimastest, kui mitte viimane USA suurkorporatsioon, kes veel Venemaal edasi tegutseb. Nende opereeritava Youtube'i sisu eest, kus pidavat olema venevastaseid videoid, määras Vene tsensuuriamet Roskomnadzor ettevõttele hiigeltrahvi 364 miljonit eurot, kuna keelatud sisu Internetist ära ei koristatud.

Google on pärast Ukraina sõja algust Venemaalt varemgi trahvi saanud – viimati maikuus määrati samal põhjusel firmale Youtube'i videote eest, mis olevat Ukraina sissetungi «valesti» näidanud, trahv 143 miljonit eurot.

Telegrami postituses heidab Roskomnadzor ette, et Google'ile kuuluv Youtube ei piiranud ettenähtud aja jooksul juurdepääsu mitmetele keelatud sisuga materjalidele, sealhulgas «võltsingud Ukraina sõjalise erioperatsiooni käigust, mis diskrediteerivad Venemaa relvajõude», ekstremismi ja terrorismi propageerivad materjalid, alaealiste ellu ja tervisesse ükskõikset suhtumist propageerivad materjalid ning üleskutsed (sealhulgas alaealistele) osaleda volitamata massiaktsioonides.

Keelatud materjalide korduva eemaldamata jätmise eest määras kohus Google'ile rahatrahvi summas 21 077 392 317,8 rubla, mis on arvutatud ettevõtte Venemaa aastakäibe alusel.

Kui näiteks Facebook ja Telegram on Venemaal juba keelatud, siis Youtube'i pole amet plaaninud ära keelata, vaid määrab maailma ühele suurimale ja rikkaimale tehnoloogiafirmale trahve juurde.

Kuna Google on Venemaal korduvalt nii-öelda seadust rikkunud, siis on ettevõttel keelatud seal ka reklaami teha.

Youtube on venelaste seas endiselt populaarne ja seda kasutab ligi 82 miljonit inimest, kuid Gazprom Media loodud RuTube peaks selle kanali peagi valitsuse toel ja soosingul üle võtma. Seni pole see õnnestunud, kuigi juutuuberitele on isegi makstud, et nad Vene oma videokeskkonda üle koliksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles