Ukraina ettevõtja pakub sakslastele tasuta elektriga «päikeserõdu» kiiremaks Vene gaasist loobumiseks (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Sakslastele mõeldud komplekt koosneb kaheksast päikesepaneelist, mis tuleb panna lihtsalt päiksepoolse rõdupiirde peale. See vähendab elektriarveid ligi 25% aastas.
Sakslastele mõeldud komplekt koosneb kaheksast päikesepaneelist, mis tuleb panna lihtsalt päiksepoolse rõdupiirde peale. See vähendab elektriarveid ligi 25% aastas. Foto: WeDoSolar
  • Päikesepaneelid saab tasuta, kui omad elektriautot
  • Paigaldamine on lihtne: tuleb inverter vaid seinakontakti pista
  • Eestis sellist lahendust kasutada ei lubata

Ukraina juurtega idufirma WeDoSolar on võtnud käsile sakslaste kiirema gaasisõltuvusest vabanemise ning pakub lahendust, mis sealsetele kasutajatele tasuta elektrit toodab isegi siis, kui pole oma katust, kuid on rõdu. Süsteem ei nõua spetsialisti abi ja selle paigaldamisega saab igaüks hakkama.

WeDoSolar väidab, et nende kaheksast päikesepaneelist süsteem vähendab keskmise elamise süsinikuheidet 600 kilogrammi aastas ja pisendab elektriarveid 25% aastas. 

WeDoSolar asutati Ukraina iduettevõtja Karolina Attspodina ja Berliinis tegutseva ettevõtja Qian Qini poolt enam-vähem samal ajal, kui algas Venemaa invasioon Ukrainasse - 2022. aasta veebruaris. Firma tegutseb praegu Saksamaal Berliinis ja selle päikeseenergialahenduse rõdule on välja töötanud Saksa insenerid.

Süsteemi kuuluvad kaheksa päikesepaneeli ja inverter. Iga paneel kaalub 1 kg ja kokku annavad need välja võimsust 640 vatti. Inverteri võimsus on 600 vatti. Süsteemi paigaldamine on lihtne - tuleb vaid paneelid rõdupiirdele kinnitada ning inverter seinakontakti lisada. Saksamaal ja mitmes teises Euroopa riigis on taoline lihtne lahendus lubatud, Eestis näiteks seda kasutada ei tohi, sest see paneb päikeseelektrit tootes voolumõõtja n-ö tagurpidi tööle.

Päike ei maksa midagi, kui endale elektrit toota, samuti võib ka päikesepaneelid Saksamaal tasuta saada, kui müüd oma elektriauto teenitud süsinikukvoodi naftafirmadele.
Päike ei maksa midagi, kui endale elektrit toota, samuti võib ka päikesepaneelid Saksamaal tasuta saada, kui müüd oma elektriauto teenitud süsinikukvoodi naftafirmadele. Foto: WeDoSolar

Päikesepaneelide toodetud elekter tarbitakse kõigepealt kodus ära ja kui puudu tuleb, võetakse võrgust juurde.

Süsteemil on kaasas mobiiliäpp, mis näitab kokkuhoidu inimesele mõistetaval kujul. Näiteks arvutatakse säästu mobiili täislaadimise kordades või säästetud süsinikukogustes.

Komplekt maksab 1299 eurot, kuid Saksamaal saab selle endale aga ka tasuta rentida, kui oled elektriauto omanik. Nimelt on võimalik elektriautoga müüa süsinikdioksiidi kvoote naftafirmadele ja selle arvelt tehaksegi tasaarveldus.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles