Suured serverikeskused Euroopas ütlesid kuumalainega üles

tehnika.postimees.ee
Copy
Pildil on ühe Google'i serverikeskuse jahutussüsteemid, mille torud on värvitud Google'i värvides. Projekti järgi peaksid need tavaliselt toime tulema alla 40-kraadise välistemperatuuriga.
Pildil on ühe Google'i serverikeskuse jahutussüsteemid, mille torud on värvitud Google'i värvides. Projekti järgi peaksid need tavaliselt toime tulema alla 40-kraadise välistemperatuuriga. Foto: ALPHABET
  • Osa kõvakettaid on ilmselt saanud kuumakahjustuse ja tööle ei hakkagi
  • Google oli Euroopas mõnda aega osaliselt ilma masinõppe ja tehisintellektita
  • Insenerid ei olnud projekteerinud serverikeskusi üle 40 kraadiga töötama

Euroopat tabanud suur kuumalaine on tekitanud veel ühe probleemi – suured pilveteenuste keskused ei ole enam võimelised serveriruume jahutama. Google'i ja Oracle'i serveripargid Ühendkuningriigis lülitati sellepärast välja.

Oracle'i serverikeskustel ütlesid jahutussüsteemid üles teisipäeval Londoni piirkonnas, kui temperatuur tõusis väljas üle 40 kraadi. Kuna andmekeskuste jahutus pole projekteeritud nii kõrge välitemperatuuri jaoks, siis tuli osa seadmeid välja lülitada, et ei tekiks suuremaid ja püsivamaid kuumakahjusid. Mõned pilveteenused ja neid kasutavate firmade virtuaalsed serverid muutusid Euroopas kättesaamatuks, Internetist kadusid ka mõned Oracle'i teenuste najal töötavad veebilehed.

Teisipäev ja kolmapäev olid halvad ka Google'i serveritele Londoni piirkonnas ning need lülitati kuumalaine pärast osaliselt välja.

Google'i teenuste katkemine mõjutas omakorda Wordpressi saiti, kus majutatakse paljusid populaarseid Wordpressi veebe ja mis kasutas taustal Google'i pilveteenuseid Londonis. 

Tänaseks on temperatuur langenud ja jahutussüsteemid jälle töötavad, kuid The Registeri andmetel ei pääsenud tehnoloogiafirmad siiski kaotusteta. Nimelt «kõrbesid ära» mõned kõvakettad, mis on liiga kõrge temperatuuri suhtes tundlikud ja ei hakanudki enam tööle. Samas on Google'i ja Oracle'i pilveteenused tugevalt kaitstud kõvakettavigade eest geograafiliselt hajutatud kohtades asuvate varukoopiatega, seega andmete hävimisest pole Google ega Oracle teada andnud. Muude teenuste hulgas olid häiritud ka Google'i Euroopas asuvad masinõppe ja tehisintellekti serveriteenused.

Liverpooli ülikooli tehisintellekti majutav superarvuti, mida majutati ühe IT-firma serverikeskuses, lülitati teisipäeval juba ennetavalt välja, kirjutab New Scientist. Ettevõte on otsustanud ehitada uue serverikeskuse, mis peaks edaspidi vastu pidama veel kõrgematele välistemperatuuridele.

Lisaks aitab muidugi serverikeskuste viimine põhjapoolsematele laiuskraadidele, kus on jahutamine lihtsam tänu jääajast maapinda jäänud madalamatele temperatuuridele. Google näiteks jahutab Soomes Hamina endises vabrikuhoones oma servereid alati külma mereveega, mida pumbatakse Soome lahe põhjast.

Ilmateade ennustab Londonile tänaseks juba alla 30-kraadiseid temperatuure ja äikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles