25 megabitti pole enam piisav - USAs saab uueks internetiühenduse «inimõiguseks» 100 Mbit/s

tehnika.postimees.ee
Copy
USAs valmistutakse 100 Mbit/s standardiks, kuid silmapiiril paistab ka 1 Gbit/s baasühenduse tase.
USAs valmistutakse 100 Mbit/s standardiks, kuid silmapiiril paistab ka 1 Gbit/s baasühenduse tase. Foto: Brett Sayles / Pexels

2015. aastal USA föderaalse kommunikatsioonikomisjoni (FCC) poolt kehtestatud internetiühenduse kiiruse standard 25 Mbit/s on oma aja ära elanud ja nüüd tehti ettepanek vastu võtta uus kiirusstandard. Alla 100 Mbit/s loetakse lähimas tulevikus juba liiga aeglaseks. Üleslaadimiskiiruse näitajat tõstetakse 3 Mbit/s tasemelt 20 Mbit/s peale.

Tegemist on FCC üleriikliku lairibaühenduse standardiga, mida peavad arvestama ühendusepakkujad. 

«Internetikasutajate vajadused ületasid juba ammu FCC määratud 25/3 kiiruse, eriti ülemaailmse pandeemia ajal, mis muutis elu võrgus,» ütles FCC esinaine Jessica Rosenworcel FCC avalduses. «25/3 mõõdik pole mitte ainult ajast maha jäänud, vaid ka kahjulik, sest varjab madalama sissetulekuga linnaosade ja maapiirkondade mahajäämust ning võrguühenduseta jätmise ulatust. Sellepärast peame tõstma lairibaühenduse minimaalse kiiruse standardit praegu ja püüdma veelgi kõrgemat taset saavutada tulevikus, kui tahame, et kõigil oleks igal pool aus ligipääs 21. sajandi võimalustele.»

Järgmisena plaanitakse liikuda juba gigabitise ühenduse standardi peale, aga millal FCC selle välja pakub, seda ei mainitud.

Eelmine FCC juht arvas jaanuaris 2021, et 25 megabitti sekundis on veel piisavalt kiire kõigi jaoks.

Kui FCC kehtestab uue standardi, siis operaatoritel mingit otsest kohustust selle tagamiseks pole, aga konkurentsitingimustes peavad nad oma aruannetes näitama, kui suures osas nad riiklikule standardile vastavat kvaliteetset ühendust kodukasutajatele pakuvad.

Eestis oli Ookla Speedtesti analüüsi järgi teises kvartalis püsiühenduste mediaankiirus Elisal 77,19, Infonetil 52,42, Telial 47,85 ja Tele2-l 42,34 Mbit/s. Telia oli Eestis parim suurima mediaankiirusega mobiilses andmesides - 71,48 Mbit/s.

USA-s kehtestatavale standardile seega Eesti operaatorid veel ei vastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles