PILT JA VIDEO ⟩ 200 MP mobiilikaamerad tulevad, pildid võib seinasuuruselt välja trükkida

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Motorola 2. augusti esitlusürituse plakatilt on veidi näha uus, maailma esimene 200 MP kaameraga telefon (vasakpoolne).
Motorola 2. augusti esitlusürituse plakatilt on veidi näha uus, maailma esimene 200 MP kaameraga telefon (vasakpoolne). Foto: Motorola

Augustis näeme me esimesi nutitelefone, mille kaamera resolutsioon on juba 200 MP. Tegelikult polegi seda nii palju, kui võrrelda inimese enda silmaga, mis on 576 megapikslit. Uus Samsungi sensor lubab teha pilte, mida saab välja trükkida majaseina suuruselt või aitab see ohtra pildi-infoga tehisintellekti, mis nopib tohutust punktihulgast välja just need õiged pikslid, mis teevad isegi väga hämaras väga selge foto.

Kui keegi ette ei jõua, siis peaks maailma esimene 200 MP kaameraga telefon Motorolalt välja tulema 2. augustil. Tegemist on tippmudeliga ja oletatav nimi saab sel olema Edge X30 Pro / Edge 30 Ultra. Kasutatakse Samsungi septembris välja kuulutatud uut sensorit ISOCELL HP1, millel on täiustatud hämaras nägemise tehnoloogia ning rekordiliselt väikesed 0,64 μm suurusega pildipikslid.

Motorola Hiina tegevjuht Chen Jin avaldas juba sotsiaalmeedias Weibo esimese foto, mis uue kaameraga tehtud (topeltklõps lingil oleval pildil avab selle täissuuruses).

See pole küll 200 megabaiti, vaid tehtud neli-ühele pikslite grupeerimise tehnoloogiaga, mis annab välja 50 MP pildi. Nii pidigi telefon vaikimisi tegema. Peale pakkimist ja salvestamist sotsiaalmeediasse võib aga järgi jääda vaid 13,8 MP suurune foto, nagu Weibos. Fotoasjatundjad on hinnanud, et nii suure eraldusvõimega sensoril hakkavad ebateravusi ja moonutusi põhjustama juba väga väikese objektiivi optilised omadused, mida tehisintellekt päris hästi kõrvaldada ei suuda.

Pikslite grupeerimine on aga levinud võte tehisintellekti ja närvivõrgu abiga leida näiteks neljast või üheksast kõrvuti asuvast pikslist üles see üks, mille kohta algoritmid arvavad, et see on kõige õigem pilti edasiandmiseks. Muude pikslite info visatakse kõrvale kui kasutu müra. Mitut järjest tehtud pilti võrreldes on niimoodi võimalik hästi müra ja liikumisest tekkinud ebateravusi eemaldada ning saada teravamad pildid isegi väga hämarates oludes. Mida rohkem piksleid, seda paremini oskab tehisintellekt valgust välja tuua. Vaikimisi hakkab uus Motorola tegema 50 MP pilte, seega peab leidma üsna mahuka mälu, kuhu kõik need klõpsud edaspidi ära mahutada.

Muud teadaolevad näitajad Motorola tippmudelil on samuti üsna tipust. Kiibistikuna kasutatakse Qualcommi uusimat Snapdragon 8+ Gen 1, millel on 8K kvaliteedis video salvestamise tugi, ekraan on 6,67-tolline ja 144 Hz värskendussagedusega, P-OLED tehnoloogiaga ning kumerate äärtega. 4500 mAh akut saab laadida 125 W kiirlaadijaga või 50 W juhtmevaba laadijaga.

Kuigi Motorola kasutab Samsungi sensorit, pole Samsung tavaliselt ise esimene oma tippsensori väljatoomisel. Nii võib ka seekord juhtuda, et järgmisena näeme 200 MP sensorit tootja enda telefonis Samsung Galaxy S23 Ultra alles järgmise aasta alguses.

Samsung on oma uue sensori reklaamiks teinud ka ühe lühivideo, kus näidatakse, millise kassipildi saab uue 200 MP kaameraga teha – välja trükkides ja kangaks kokku õmmeldes võib selle laotada isegi maja fassaadile. Samas tekib küsimus, kui paljud kasutajad sellist võimalust vajavad? Enamasti piisab enamikule inimestele näiteks 1080 x 1080 pikslist Instagramis, et pilt sotsiaalmeediasse postitada.

Vaata Samsungi videot siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles