Eestlaste leiutatud ühes tükis rattakell hoiab ära saja tonni plastiku ookeani sattumise

tehnika.postimees.ee
Copy
Rattakell, mis koosneb vaid ühest alumiiniumitükist: lihtne toota ja lihtne taaskasutada.
Rattakell, mis koosneb vaid ühest alumiiniumitükist: lihtne toota ja lihtne taaskasutada. Foto: Plyke

Kaks tudengit Mihkel Annus ja Martin Pedaja disainisid rattakella Plyke, mis koosneb ühest alumiiniumitükist – ei mingeid plastdetaile ega kokkupandavaid osi. Rattalenksu külge käib omapärane kõlisti korgist puhvriga, et ratast ära ei kriimustaks. Juba auhindu saanud keskkonnasäästlik toode otsib nüüd tootmise alustamiseks toetust Kickstarteri ühisrahastusest. Iduettevõtjad ise väidavad, et nende kell hoiab ära aastas ligi saja tonni tavaliste rattakellade plastiku ookeani sattumise.

Kuna tegemist on põhimõtteliselt alumiiniumprofiilist välja saetud jupiga, siis on toode sada protsenti taaskasutatav. Ka peaks selle eluiga olema igavene, sest mis saakski katki minna? Lisaks alumiinium ei roosteta.

Testimised olevat näidanud, et rattakell ei hakka niisama kõlisema ka kõige konarlikumatel mägiteedel. Seade on peaaegu märkamatu ja jätab lenksule rohkem ruumi.

Plyke´i asutajate sõnul ei aita meid praegu isegi plastiku taaskasutamine – iga kord, kui seda uuesti töödeldakse, muutub kvaliteet aina kehvemaks. Aitab aga lihtsalt mittekasutamine või oluliselt vähem kasutamine. Metalli saab peaaegu lõputult ümber töödelda, lisaks on see palju vastupidavam kui plastiktooted ja ei pea nii tihti uut toodet ostma. 

Uus rattakell sobib lenksudele läbimõõduga 20–25 mm, mis peaks olema valdava enamuse jalgrataste jaoks õige mõõt. Valida saab nii hõbedast kui kuldset mudelit, esimene maksab ligi 25, teine 30 eurot. Sama hinnaga saab Plyke´i kõlisti ka Kickstarteris projekti praegu toetades. Tooteid lubatakse tootma hakata keskkonnasäästlikult ja robotiseeritult Euroopa Liidu piires.

Praeguseks on Plyke´i püstitatud esialgne eesmärk – 5103 eurot juba toetajate annetatud, kümme päeva on veel aega kampaania lõpuni.

Kuidas ühes tükis ja ookeane säästev alumiiniumkell kõlab, saab kuulda siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles