Hiina tuumareaktoriga torpeedod saavad uueks suureks ohuks ookeanis

tehnika.postimees.ee
Copy
Tuumareaktoriga torpeedod võivad peale väljalaskmist nädalaid märkamatult ringi liikuda, enne kui sihtmärki tabavad. Pilt on illustreeriv.
Tuumareaktoriga torpeedod võivad peale väljalaskmist nädalaid märkamatult ringi liikuda, enne kui sihtmärki tabavad. Pilt on illustreeriv. Foto: Julius H. / Pixabay

Hiina teadlased on välja töötanud tuumareaktoriga torpeedod, mida saaks välja tulistada parvedena ja mis suudavad märkamatult kulgeda Vaiksel ookeanil, püsides sadu tunde vee all. Reaktorist on välja heidetud kõik liiga kallid komponendid ning kasutatakse vaid hädavajalikku varjestust.

Uus arendamisse minev reaktor on võimeline torpeedot elektriga varustama kuni kümme tuhat kilomeetrit ja peaks siis kukkuma küljest ookeani põhja. Selleks, et relv võimalikult odav tuleks, on eemaldatud kallitest metallidest ohutusseadmed ja radiatsioonikaitsed, sest vee all, nagu arvatakse, polegi neid eriti vaja.

Odavat hinda on aga vaja selleks, et taolisi tuumaenergial torpeedosid saaks välja lasta parvedena ning neid formatsioonis juhtida.

Tegemist pole küll väga kiire relvaga, kuid üsna nähtamatu ja pikatoimelisega, mis võib rahulikult vee all sihtmärgini kulgeda näiteks nädalaid. Mehitamata allveesõiduk suudab probleemideta ise Vaikse ookeani ületada ja siis jääda sobivas kohas ootele konkreetse sihtmärgi tabamiseks. Kuni 400 tundi vee all liikuv torpeedo heidab viimases ründe-etapis reaktori ookeanipõhja ja jätkab edasi juba ainult akutoitel elektrimootorite jõul.

Tuumareaktoriga torpeedot on võrreldud Venemaa ehitatud maailma väikseima mehitamata tuumaallveelaevaga Poseidon, millega pidi olema võimalik veealuse tuumaplahvatusega korraldada kunstlikke tsunamisid, mis rannikulinnu hävitavad.

Hiina teadlaste loodud uus lihtne ja odav tuumareaktor torpeedole on veel väiksem ning kaitstud vaid õhukese grafiitkestaga, mis hoiab kiirguse mõju eest tundlikku pardaelektroonikat. Energiaallikas toodab 1,4 megavatti soojust, kasutades vähem kui 4 kg madala kontsentratsiooniga uraanipõhist tuumakütust.

Efektiivsus pole väljalastud torpeedos probleemiks – vaid 6 protsenti soojusest muudetakse elektriks ja sellest juba piisab suure sõiduulatuse saavutamiseks. 

Hiina teadlaste väitel on välja laskmata torpeedo personali jaoks täiesti ohutu ja ei kiirga midagi. 

Niipea kui aga torpeedo starditorust väljub, algab ahelreaktsioon, mis võtab aega umbes 30 minutit. Töötemperatuuriga 300 kraadi alustatakse liikumist sihtmärgi suunas kiirusel ligikaudu 60 km/h.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles