Google ja Chevron annavad veerand miljardit dollarit piiramatu energiaga tehispäikese arendamiseks

tehnika.postimees.ee
Copy
Pildil olev uus termotuumareaktor Copernicus (projekt) sai rahasüsti maailma suurfirmadelt ning ehitatakse kiiresti valmis juba lähiaastatel.
Pildil olev uus termotuumareaktor Copernicus (projekt) sai rahasüsti maailma suurfirmadelt ning ehitatakse kiiresti valmis juba lähiaastatel. Foto: Tae Technologies
  • Kommerts-termotuumareaktor hakkab energiat tootma juba selle kümnendi lõpus
  • Google aitab tehisintellekti abiga plasmat paigal hoida ja protsessi juhtida
  • Uus katsereaktor peaks eelduste järgi rohkem energiat välja andma, kui ise tarbib

Google ja Chevron osalevad 250 miljoni dollari suuruses iduettevõtte rahastamises, millega antakse rahasüst ebatavalise strateegiaga tuumasünteesi startup'ile TAE Technologies. Nüüdseks on firmasse investeeritud juba 1,2 miljardit dollarit. TAE saavutas hiljuti oma plasmareaktoris uue ülikõrge temperatuuri 75 miljonit kraadi, mida on vaja tõhusa termotuumasünteesi hoidmiseks. Sellega saab tulevikus toota pea piiramatult termotuumeaenergiat samal põhimõttel nagu päikesel.

Kui tavalistes tuumajaamades saadakse energiat raskete tuumade lõhustumisest, siis termotuumareaktorites pööratakse see protsess ümber, kasutades vallandunud energiat väiksemate aatomituumade liitmisel. Vabanenud energiahulk on väga suur, kuid protsessi jaoks läheb vaja ülikõrgeid temperatuure, mis on võrreldavad keskkonnaga päikese sisemuses. Selle jaoks ehitatud reaktorite ehk tehispäikeste suurim probleem on praegu ülikuuma plasma paigalhoidmine, sest ükski materjal selliseid temperatuure välja ei kannata.

Pärast seda, kui TAE saavutas oma katsereaktoris temperatuuri üle 75 miljoni kraadi ja näitas termotuumasünteesi uurimisreaktoris «Norman» õnnestunud edukat reaalajas kontrolli plasma hoidmise üle, hakkaski tulema robinal investeeringuid maailma suurfirmadelt.

TAE Technologies kindlustas laekunud ligi 1,2 miljardi dollariga rahastuse oma järgmise uurimisreaktori «Copernicus» ehituseks.

Kahe suure investori seas on ka kütusefirma Chevron ja tehnoloogiaettevõte Google (Alphabet). Kuna plasma paigalhoidmise tehnoloogiates kasutatakse palju tarkvara ja tehisintellekti, siis teeb TAE selles osas Google´iga koostööd juba alates 2014. aastast.

TAE «Copernicuse» reaktor, mis ehitatakse Californias Irvine'is asuvasse 10 000 ruutmeetri suurusesse katselaborisse, on kavandatud demonstreerima energiatootmise elujõulisust ehk reaktorist loodetakse kätte saada rohkem energiat, kui protsessi hoidmiseks kulub. TAE täiustatud ja laserkiirtega juhitav «Copernicus» peaks olema järgmine oluline samm teel esimese tuumasünteesienergia kommertsreaktori tootmiseks.

Praegu töötava reaktori «Norman» läbilõige. Plasmat hoitakse paigal laserkiirtega.
Praegu töötava reaktori «Norman» läbilõige. Plasmat hoitakse paigal laserkiirtega. Foto: TAE Technologies

Ettevõtte praegune viienda põlvkonna reaktor «Norman» sai valmis 2017. aastal ja see oli mõeldud plasma stabiilsena hoidmiseks 30 miljoni kraadi juures. Pärast viis aastat kestnud katseid on masin tõestanud, et suudab nüüd säilitada stabiilse plasma temperatuuril üle 75 miljoni kraadi, mis on 250 protsenti kõrgem temperatuur, kui oli esialgne eesmärk.

Viimase ringi investoriteks on Chevron, Google, Reimagined Ventures, Sumitomo Corporation of Americas ja TIFF Investment Management, lisaks pani oma investeeringud ettevõttesse suur USA pensionifond. Goldman Sachs on olnud investeeringute finantsnõustajaks.

Selline näeb välja praegu töötav reaktor «Norman».
Selline näeb välja praegu töötav reaktor «Norman». Foto: TAE Technologies

«Meie investorite mastaap ja huvi kinnitavad tehnilist arengut selles valdkonnas ja see toetab meie eesmärki alustada termotuumasünteesi laiemat kasutamist juba selle kümnendi lõpuks,» ütles TAE Technologiesi tegevjuht Michl Binderbauer. «Ülemaailmne elektrinõudlus kasvab plahvatuslikult ja meil on moraalne kohustus teha kõik endast olenev, et töötada välja ohutu, süsinikuvaba ja majanduslikult elujõuline energialahendus.»

Plaanitav reaktor Da Vinci.
Plaanitav reaktor Da Vinci. Foto: TAE Technologies

2030. aastate alguses plaanib ettevõte välja tuua järgmise reaktori «Da Vinci», mis on juba mõeldud kommertskasutuseks ja hakkab elektrijaamades võrku elektrit tootma.

TAE termotuumareaktorit eristab teistest see, et kasutatakse patenteeritud laserkiirtega juhitavat plasmapilve, mis on välja töötatud vesinik-boori kütuseallika jaoks.

Mitteradioaktiivse vesinik-boori toormeallikad on rikkalikud (jätkub maailma energiatarbe vajadusteks rohkem kui 100 000 aastaks) ning see on üks puhtamatest ja ohutumatest termotuumasünteesi kütustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles