Rumal seade targaks - nupuvajutusrobot vajutab nuppe sinu eest

tehnika.postimees.ee
Copy
Nupuvajutusrobot muudab mistahes mittetarga nuppudega seadme hoobilt targaks ja kaugjuhitavaks. Oma vana tavalist kodumasinat ei pea veel nutikodus uue vastu vahetama.
Nupuvajutusrobot muudab mistahes mittetarga nuppudega seadme hoobilt targaks ja kaugjuhitavaks. Oma vana tavalist kodumasinat ei pea veel nutikodus uue vastu vahetama. Foto: Adaprox

Kui kodus on mõni «rumal» seade, mida ei saa võrku ühendada ega targa koduga ühildada, siis aitab nupukas nupuvajutaja - nupu juurde paigaldatav seade, mis vajutab seda sinu eest. Juhtimiseks saab kasutada targa kodu platvormi või mobiiliäppi, mis teebki tavalise võrku ühendamata kodumasina nutikamaks. Seadme jaoks otsitakse praegu tuge ühisrahastusplatvormil Kickstarter.

Fingerbot Sense on kuubikujuline akuga seade, millest ulatub välja üks raadio teel juhitav väike käpp. Sellele saab valida erinevaid otsikuid - pehme vajutatav sõrm, rõngaga tõmmatav aas, edasi-tagasi liigutatav hoob jne. Kaugjuhitav abivahend kinnitatakse mõne juhtimist vajava lüliti juurde.

Kuigi suur hulk praegu müüdavatest kodumasinatest ja lisaseadmetest on juba mingi nutikusega ja ühilduvad WiFi, Zigbee või mõne muu juhtmevaba võrguga, on igas majapidamises veel palju vanu lihtsalt nuppudega juhitavaid täitsa töökorras masinaid endiselt palju. Nutikodus ei pea neid aga veel minema viskama. Traditsioonilistel seadmetel on lülitid, mida peab ise sõrmega vajutama, aga seda on tüütu teha, kui oled kodust eemal või tahad mõnes teises toas midagi sisse-välja lülitada või reguleerida.

Sel eesmärgil ongi tehtud lihtne Fingerbot, mis aitab nutikalt juhtida 99% olemasolevatest nuppudest ja lülititest ning lõpuks anda kasutajale kõige selle üle nutika kontrolli.

Nupurobotit saab panna vajutama, tõmbama ja edasi-tagasi lülitama.
Nupurobotit saab panna vajutama, tõmbama ja edasi-tagasi lülitama. Foto: Adaprox

Juhtida saab kõike, mida peab vajutama või tõmbama. Olemas on eraldi mobiiliäpp, ühendada saab ka mõnede Zigbee raadiosidet kasutavate levinud targa kodu keskustega. Juhtida võib mobiiliäpist, häälkäsklustega, erinevate ettemääratud taimeritega. Targas kodus on võimalik luua veel kõikvõimalikke tingimusi ja algoritme, millal käpp nuppu vajutama hakkab. Näiteks saab sellega teha lihtsa temperatuuriregulaatori, kui seni pidi seda tegema seinalt pluss-miinus nuppe vajutades või panna õuevalgustuse sisse lülituma päikeseloojangu järel.

USA firma Adaprox on seadet juba paar aastat arendanud ning nüüd on välja toodud uus täiustatud nupu automatiseerija, mis otsib kasutajatelt tuge ja ühisrahastust. Praeguseks on kogutud tootmise laiendamiseks üle 88 tuhande euro, seega mitu korda rohkem, kui soovitud kümne tuhat.

Süsteem ühildub virtuaalsete häälassistentidega Apple Siri, Google Assistant ja Amazon Alexa, targa kodu süsteemidega IFFFT, Tuya ja HomeBridge ning on kas Bluetoothi või Zigbee ühendusega. Ühe nupuvajutaja hind on ligi 25 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles