PILDID Eesti idufirma avas teletornis esimese väikefirmana globaalse eSIMi tehnoloogiaga serveriruumi

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Kaablilõikamistseremoonia eile teletornis 1oT eSIM-i turvalise serverikeskuse avamisel: vasakult Luukas Kristjan Ilves, 1oT tegevjuht Märt Kroodo ja AS Levira tegevjuht Tiit Tammiste. Levira ruumides uus serverikeskus asubki.
Kaablilõikamistseremoonia eile teletornis 1oT eSIM-i turvalise serverikeskuse avamisel: vasakult Luukas Kristjan Ilves, 1oT tegevjuht Märt Kroodo ja AS Levira tegevjuht Tiit Tammiste. Levira ruumides uus serverikeskus asubki. Foto: Karli Saul / 1oT

Eesti idufirma 1oT avas eile õhtul pidulikult esimese väikefirmana Tallinna Teletornis Levira ruumides ühe Kesk- ja Ida-Euroopa esimese asjade interneti (IoT) turule suunatud andmesideteenuste eSIM-tehnoloogia serveriruumi. Avamine toimus muidugi teletorni ees, kuna üheksandal korrusel asuvasse üliturvalisse serveriruumi kedagi kõrvalist ei lasta. Seal võib korraga olla vaid üks inimene ja tema iga liigutust jälgitakse rangelt.

Ligi kaks aastat teenust ette valmistanud ja selle jaoks ligi 700 lehekülge dokumente ja regulatsioone läbi töötanud Eesti idufirma 1oT on esimene suurtest telekommunikatsiooniettevõtetest sõltumatu globaalset ühendust pakkuv ettevõte, kes on rajanud enda eSIMi taristu. Taolist meie piirkonnas rohkem ühtegi polegi ja lähim selline eSIMi serverikeskus asub Taanis.

eSIM on virtuaalne SIM-kaart, mis vajab siiski ka füüsilist SIM-kaarti, kuid pole ühegi operaatoriga seotud. Kaardil olevaid profiile võib igal ajal vahetada ja kasutada ükskõik millise operaatori juures. Selleks on turvalisse serverikeskusse salvestatud kõigi mobiilioperaatorite profiilid. Samuti on olemas üks turvaline keskkond, kus oma paljusid eSIMe hallata.

AS Levira tegevjuht Tiit Tammiste kirjutab avamisel alla hiiglaslikule SIM-kaardile.
AS Levira tegevjuht Tiit Tammiste kirjutab avamisel alla hiiglaslikule SIM-kaardile. Foto: Karli Saul / 1oT

Tallinna Teletorni AS Levira serveripargis asuv ruum pole mitte ainult esimene eSIMile optimeeritud serveriruum Eestis, vaid ka üks turvalisemaid serveriruume lähipiirkonnas üldse. 1oT eSIMi serveriruum toimib täielikult roheenergial, tagades sellega ökoloogilise jalajälje vähendamise. Üles seatud serveri põhifunktsioonideks on erinevate telekomioperaatorite profiilide hoiustamine ning nende allalaadimine ja vahetamine eSIMil.

Kokku on maailmas analoogseid eSIMi infrastruktuure rajatud vaid 40, millest 16 asuvad Euroopas. Neid aga juhivad suured telekomiettevõtted, nagu Thales, G&D ja IDEMIA, kellel on kontroll ka ringlevate eSIMi kaartide üle.

Nüüd liitub aga suurte tegijate nimekirjaga ka Eesti väikeettevõte 1oT, kelle eSIMi infrastruktuur on avatud kõigile ettevõtetele, kes pakuvad globaalse Interneti teenust.

Serverikeskuse avamisel üles teletorni ei mindud (või kui, siis vaid päris üles vaateplatvormile), sest üheksandal korrusel asuv serveriruum on üks turvalisemaid Eestis, kuhu kõrvalisi ei lasta. Avamine toimus all sissepääsu juures.
Serverikeskuse avamisel üles teletorni ei mindud (või kui, siis vaid päris üles vaateplatvormile), sest üheksandal korrusel asuv serveriruum on üks turvalisemaid Eestis, kuhu kõrvalisi ei lasta. Avamine toimus all sissepääsu juures. Foto: Karli Saul / 1oT

eSIMi tehnoloogia, mis võimaldab kliendil valida ühes seadmes mitme mobiilside operaatori vahel, toodi turule juba 2016. aastal. Kuna asjade internetiga seotud targad aparaadid on tihti toodetud ühes riigis ja jõuavad lõpptarbija kätte teises, optimeerib eSIMi kasutuselevõtt seadme tootjaettevõtte tööprotsesse. Ühenduvuse tagamiseks ei pea enam igas riigis eraldi lepinguid sõlmima ega füüsilist SIM-kaarti vahetama.

Hoolimata kõigist võimalustest, mida eSIMi tehnoloogia endaga kaasa toob, on selle kasutuselevõtt jäänud üsna tagasihoidlikuks ja 1oT peab selle põhjuseks suurte telekommunikatsiooniettevõtete omavahelise koostöö vähesust.

«Meie missiooniks on pakkuda asjade interneti ettevõtetele kaasaegset mobiilset ühenduvusteenust kogu maailmas,» ütles 1oT kaasasutaja ja tegevjuht Märt Kroodo. «Kui majanduse üldine suund on omavahelise koostöö poole, siis globaalse ühenduvuse pakkumise turul on jäänud domineerima monopoliseisundis telekomiettevõtted. Nende eesmärk on «lukustada» klient enda teenuse külge, tehes operaatori vahetuse kulukamaks ja keeruliseks. Oma infrastruktuuriga saame teha eSIMi tehnoloogia kättesaadavaks kõigile asjade interneti turul tegutsevatele ettevõtetele.»

Selline näeb välja 1oT eSIMide ja operaatorite haldamise keskkond.
Selline näeb välja 1oT eSIMide ja operaatorite haldamise keskkond. Foto: ekraanipilt / 1oT

1oT serveriruumis asuvad operaatorite profiiliandmed, kuid teenuse laiendamiseks on kasutusel ka Amazoni pilveteenus Pariisi lähedal asuvas serverikeskuses, mis on samuti turvalisuse osas sertifitseeritud. 1oT ise mobiilivõrku ei oma, kasutada saab juba olemasolevate operaatorite võrke üle maailma.

Teenuse kasutajad olid avamisel samuti kohal oma väikese messiväljapanekuga: sõidujagamisteenus Bolt, robotmuruniiduki arendaja Kingdom Technologies, targa linna Bercman Technologies, HUUM ja teised.

1oT eSIMi tiim: tegevjuht Märt Kroodo, vaneminsener Andres Robam, eSIMi tootejuht Marcin Kulczycki, eSIMi insener Ken-Tristan Peterson, projektijuht Marion Raudsepp.
1oT eSIMi tiim: tegevjuht Märt Kroodo, vaneminsener Andres Robam, eSIMi tootejuht Marcin Kulczycki, eSIMi insener Ken-Tristan Peterson, projektijuht Marion Raudsepp. Foto: Karli Saul / 1oT

Kes või mis on 1oT?

1oT asutasid 2016. aastal Märt Kroodo ja Bolti, Pipedrive’i, ning Veriffi varajane investor Rain Rannu (Mobi Solutions Group).

Ettevõtte eesmärk on pakkuda tarkadele seadmetele globaalse ühenduse teenust üle maailma. Ettevõtte eSIM- ja SIM-kaartidega on varustatud miljon seadet.

1oT kliendibaas varieerub e-tõukerataste lipulaevast Boltist HUUMi tarkade saunakeristeni.

Tegu on esimese telekomiettevõtetest sõltumatu kõik-ühes mobiilse ühenduvuse pakkujaga, kes on üles seadnud oma eSIMi taristu.

1oT uus infrastruktuur koondab erinevad mobiilsideoperaatorid üheks eSIMi pakkumiseks, mis ei lukusta asjade interneti valdkonnas toimivaid ettevõtteid üheainsa pakkuja külge.

  • 1oT teenuseid kasutavad miljonit asjade interneti seadet 132 riigis;
  • 12 teenusepakkujat on ühendatud ühte asjade interneti eSIMi teenusesse;
  • 1oT eSIMi infrastruktuuri on GSMA sertifitseerinud.

Allikas: 1oT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles