PILDID JA VIDEO ⟩ Horvaatia hüperauto Rimaci esimene tehasest väljunud eksemplar jõudis väga kuulsa ostjani

tehnika.postimees.ee
Copy
Ülikiire elektrilise hüperauto sai endale esimesena omanik, kes oskab sellist masinat hinnata.
Ülikiire elektrilise hüperauto sai endale esimesena omanik, kes oskab sellist masinat hinnata. Foto: Rimac Automobili

Vaid kuu pärast seda, kui Horvaatia esimese tootmisvalmis elektriauto Rimac Nevera demomudel numbriga #000 tehasest välja veeres, sai esimene ostja auto #001 võtmed kätte. Esimeseks omanikuks on 2016. aasta vormel-1 maailmameister ja ettevõtja Nico Rosberg. Enne auto saatmist Monacosse tema koju sõitis Rosberg Horvaatiasse Rimaci peakorterisse, et masin oma silmaga üle vaadata.

Maailma esimese täiselektrilise GT hüperauto tootmine on nüüd Horvaatias alanud, nummerdatud esimene mudel sai Rimaci uues tehasest Zagrebi äärelinnas valmis. Esimese aasta toodang on juba ette välja müüdud.

Peaaegu kõik auto peamised komponendid projekteeritakse ja ehitatakse Rimacis vaid nädalaid või kuid enne iga järgmise auto valmimist ning lähevad tootmisse, mis kestab iga auto kohta umbes viis nädalat.

Esimene auto on Stellar Black värvi ehk must, poleeritud Vertexi rataste ja läikivmustade pidurisadulatega. Interjöör on viimistletud üleni musta Alcantara värviga, käetoel on Nico Rosbergi enda signatuur. Auto on esimene 150st, mis esimeses etapis toodetakse. Esimene Rimac Nevera hakkab ringi sõitma Monaco Vürstiriigis, kus asub ka Rosbergi kodu.

Horvaatia autotööstuse uhkus Rimac Nevera maanteel.
Horvaatia autotööstuse uhkus Rimac Nevera maanteel. Foto: Rimac Automobili

Nico Rosberg on olnud Rimaci autotootmisega kursis alates sellest ajast, kui mitu aastat tagasi esimest korda C_Two kontseptsiooni nägi, millest saigi Nevera.

«Alates sellest ajast, kui ma Rimaci looja Matega esimest korda kohtusin ja Nevera kontseptsiooni nägin, teadsin, et tahan endale autot number üks. Minu jaoks esindab see absoluutselt kõike, mida ma kunagi ühest autost tahta võin. See pakub uuendusliku elektriauto tehnoloogia tipptaset, auto on sõna otseses mõttes algusest peale loodud olema mitte ainult uskumatult kiire, vaid ka väga hästi juhitav. Ma ei jõua ära oodata, et seda nüüd proovida,» ütles Rosberg.

Pärast 11-aastast karjääri vormel 1-s, mille käigus krooniti ta 2016. aastal maailmameistriks, on Nico jätkanud oma karjääri jätkusuutlikkuse ettevõtjana ning roheliste tehnoloogiate investorina. Ta on investeerinud enam kui kahekümnesse mobiilsuse idufirmasse ja elektrivormelisse, samas kui tema täiselektrilise Extreme E rallimeeskond Rosberg X Racing võitis 2021. aasta meistrivõistlused ja juhib käimasolevat hooaega.

Autol nr 001 on kuulsa rallisõitja enda signatuur.
Autol nr 001 on kuulsa rallisõitja enda signatuur. Foto: Rimac Automobili

2019. aastal asutas ta Greentech Festivali, mis on ülemaailmne jätkusuutliku innovatsiooni ja elustiili platvorm. Alates 2021. aastast on üritust korraldatud nii New Yorgis, Londonis, Singapuris kui ka Berliinis, kus see toimus esimest korda.

Rimac Groupi tegevjuht Mate Rimac kommenteeris esimest autoostu järgmiselt: «Kui me esimest korda Nevera projekteerimist alustasime, otsustasime ehitada auto, mis avaldaks muljet isegi maailma parimatele juhtidele. Nico oli selles nimekirjas ja on hea teada, et keegi, kes on olnud osaline maailma kõige kõrgemal tasemel motospordis, saab meie loodud autost sellise elamuse. Ootame kõik pikisilmi Nico sõite Neveraga. Kui keegi suudab katsetada meie loodud auto piire, siis see on just tema. Saame nimetada Nicot heaks sõbraks ja kiiresti laieneva Rimac Nevera omanike pere esimeseks liikmeks.»

Esimese Rimac Nevera omanik Nico Rosberg usub, et tahtiski just sellist autot.
Esimese Rimac Nevera omanik Nico Rosberg usub, et tahtiski just sellist autot. Foto: Rimac Automobili

Esimese kliendi auto tehasest väljumise järel hakkab Neverasid nüüd nägema tänavatel üle kogu maailma. Rimac Automobili müüb neid 25 edasimüüja kaudu Põhja-Ameerikas, Euroopas, Lähis-Idas ja Aasias. Kokku ehitatakse ainult 150 eksemplari.

1914 hobujõuline Nevera suudab kiirendada nullist sajani 1,85 sekundiga ja 160 km/h 4,3 sekundiga. Sel aastal valiti Nevera GQ aasta hüperautoks, ajakirja Top Gear parimaks elektriautoks ja Robb Reporti parimaks hüperautoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles