Hädaabisüsteem võib tulla juba 2011. aasta autode baasvarustusse

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasikillud. Foto on sümboolne.
Klaasikillud. Foto on sümboolne. Foto: Lennart Rikk

Õnnetuste puhul automaatse hädaabikõne edastava süsteemi peaksid 2011. aastast baasvarustusena kaasa saama kõik uued autod.



Siseministeeriumi pääste- ja kriisireguleerimispoliitika osakonna juhataja Lauri Lugna sõnul on Euroopa Komisjoni sooviks, et 2011. aastaks oleks hädaabikõne süsteem kõikidel uutel autodel baasvarustusena kaasas.

Vanematele autodele saab Lugna sõnul seadme siis ka eraldi osta ja paigaldada, eelduseks on vaid turvapatjade olemasolu. Nimelt saadab seade häirekeskusele vajalikud andmed just turvapadja aktiveerumisel, kuid lisaks saab manuaalselt kasutada ka häirenuppu, kui turvapadjad ei peaks näiteks mingil põhjusel avanema.

«See toimib selliselt, et juhul kui on liiklusõnnetus ja turvapadi avaneb, siis seade loob ühenduse häirekeskusega ja saadab informatsiooni, mis auto ja kus asukohas on õnnetusse sattunud,» kirjeldas Lugna seadme automaatset infoedastust. Asja mõte on eelkõige tagada päästjate võimalikult kiire kohalejõudmine.

Andmekandjana nähakse praegu GSM-võrku, aga võimalik on ka 3G-võrgu kasutamine. 

Projekt sai Lugna sõnul alguse 2004.-2005. aastal Euroopa Komisjoni eestvedamisel, aega on aga võtnud nii teadlikkuse tekitamine kui ka tehnilise standardi kokkuleppimine.

«Eestis on tegelikult täna olemas masinad müügis, näiteks BMW puhul on võimalik osta selline mudel, kus on see seadeldis olemas,» rääkis Lugna. Paraku on see saadaval veel vaid lisavarustusena. Samuti pole sellega Eestis praegu midagi peale hakata, kuna häirekeskus saab Lugna sõnul vastu võtta ainult häälkõnet, kuid mitte veel andmeid.

2011. aastaks peaks see võimalus aga olema loodud ning süsteemi saab rakendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles