Päevatoimetaja:
Kaido Einama

Roskomnadzor kohustab otsingumootoreid teatama, et Telegram, TikTok, Zoom, Discord ja Pinterest rikuvad Venemaa seadusi

Copy
TikTok rikub Venemaa seadusi, kästakse nüüd Roskomnadzori nõudel ära märkida kõigis otsingutulemustes.
TikTok rikub Venemaa seadusi, kästakse nüüd Roskomnadzori nõudel ära märkida kõigis otsingutulemustes. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Otsingumootorid peavad nüüd märkima Telegrami, TikToki, Zoomi, Discordi ja Pinteresti otsitulemustes kui Venemaa seaduste rikkujaid, kuna need ettevõtted ei kustuta «keelatud» sisu ja rikuvad vastava seaduse nõudeid, teatas Venemaa telekomivalve organisatsioon Roskomnadzor.

«Roskomnadzor otsustas rakendada sunnimeetmeid TikTok Pte. Ltd., Telegram Messenger Inc., Zoom Video Communications Inc., Discord Inc. ja Pinterest Inc. suhtes, kohustades otsingusüsteeme teavitama internetikasutajaid nende ettevõtete seaduserikkumistest vastavalt Venemaa seadusandluse nõuetele,» seisis agentuuri aruandes.

Roskomnadzor lisas, et need ettevõtted ei järgi keelatud teabe kustutamise korda ega peamisi kohustusi, mis on ette nähtud föderaalseaduses «Välismaalaste Internetis Venemaa Föderatsiooni territooriumil tegutsemise kohta» ehk niinimetatud alusseaduses.

«Kasutatud meetmed jäävad kehtima seni, kuni välismaised ettevõtted oma Venemaa seadusandluse rikkumised täielikult kõrvaldavad,» teatas regulaator.

Varem võttis Roskomnadzor samadel alustel sarnased meetmed kasutusele Google´i vastu, millel lisaks keelati enda reklaamimine Venemaa saitidel, samuti Twitchi ja Wikimedia Foundation, Inc. (Wikipedia) vastu.

Nn maaletoomise seadus kohustab kõiki suuri välismaiseid IT-ettevõtteid, mille igapäevane vaatajaskond Vene Föderatsioonis on 500 000 või enam inimest, looma Venemaal oma esindused (filiaalid), registreerima isikliku konto Roskomnadzori veebisaidil ja avaldama elektroonilise vormi Venemaa kodanikelt või organisatsioonidelt tagasiside saamiseks. Vastasel juhul on nende ettevõtete jaoks ette nähtud mitmeid sunnimeetmeid kuni täieliku blokeerimiseni Venemaal.

Tagasi üles