VIDEO Täielik konveieritöö – Hiinas toodavad kehvades tehasetingimustes suunamudijad sisu sotsiaalmeediasse

tehnika.postimees.ee
Copy
Hiinas on tekkinud ostumõjutajate tööstus, kus toodetakse tehasetingimustes justkui konveieril massiliselt videosisu e-poodide müügi toetuseks. Pilt on illustreeriv.
Hiinas on tekkinud ostumõjutajate tööstus, kus toodetakse tehasetingimustes justkui konveieril massiliselt videosisu e-poodide müügi toetuseks. Pilt on illustreeriv. Foto: Shvets / Pixabay

Kui Eestis on suunamudijate ehk influencer'ite elu glamuurne ja neid puistatakse üle erinevate kingitustega, et nad toodetest oma jälgijatele positiivseid ülevaateid teeks, siis Hiinas on saanud sellest ametist tehase liinitööle sarnanev tööstus. Töövahendiks nutitelefon, ringvalgusti ja mikrofon, toodetakse suurtes saalides kardinatega vaheseinte taga massiliselt videoid, mis peavad mõnda toodet edukalt müüma. Töötingimused on kehvad, tasu aga väike.

Redditisse postitatud videos on näha suuremat tööstuslikku saali või tühja parkimismaja, kus madalate vaheseinte ääres sotsiaalmeediastaarid oma videoid teevad. Tegemist on väidetavalt palgatud suunamudijatega, kes ette antud tekste loevad ja kasutajaid ostule meelitavad.

Hiinas arvatakse olevat sadu miljoneid live streamer'eid ehk otseülekandeid tegevaid suunamudijaid, kes töötavad 8–14 tundi päevas ja reklaamivad tööpäeva jooksul kümneid või isegi sadu tooteid.

Siin videos näiteks mainitakse ka üht Hiina suunamudijat, kellel hüüdnimeks Lipstick King (Huulepulkade Kuningas) ning kes teeb seitse tundi ülekandeid päevas, olles juba testinud 380 huulepulka. See on tõsine töö ja mitte enam niisama hobi. Konkurents on tihe ja nii tuleb leida endale väga kitsas nišš või lasta suunamudijate farmil määrata, millest sisu vaja tootma hakata.

Hangzhous tegutseb mitu sellist ettevõtet, kuhu palgatakse noori, kes saavad striimimiseks vajaliku varustuse ning hakkavad siis lihtsat liinitööd tegema. Neid nimetatakse KOL-ideks (key opinion leader ehk «juhtiv arvamusliider») ning nad jagavad sisu igapäevaste täispikkade vahetustega tööd tehes.

Ostjate mõjutajad istuvad otse eetris kitsastes stuudiotes, mis on üksteise järel suurtes saalides nagu tootmisüksused. Igas stuudioboksis on statiiv, rõngasvalgusti ja veebikaamera. Paljud sellised töötajad vastavad veel ka klienditoena ostjate päringutele või tegelevad kaupade logistikaprobleemidega.

Hiina striimiv e-äri on kasvanud viimaste aastatega mitmekordseks ja Aasia omapäraks ongi saanud viimasel ajal just selliste lühivideotega e-äri toetamine. Isegi Facebook ja Instagram näevad Tiktoki-sarnastes videoklippides tulevikku ja kopeerivad seda formaati.

Hiina koolilõpetajatest pidid 54 protsenti vastama oma tulevase karjääri kohta, et tahavad saada «online-kuulsuseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles