Austraalia abi Ukrainale: propelleriga miinid, mis lendavad ise kuni 20 kilomeetri kaugusele

tehnika.postimees.ee
Copy
Austraalias toodetud militaardrooni on jalaväel lihtne kasutada: 300 grammi kaaluva lennuvahendi võib teele saata õhku visates või granaadiheitjaga, nii miinina kui luurekaamerana. Eelmisel aastal katsetas uutmoodi laskemoona ka USA sõjavägi.
Austraalias toodetud militaardrooni on jalaväel lihtne kasutada: 300 grammi kaaluva lennuvahendi võib teele saata õhku visates või granaadiheitjaga, nii miinina kui luurekaamerana. Eelmisel aastal katsetas uutmoodi laskemoona ka USA sõjavägi. Foto: Sarah Pysher / USA merevägi
  • Laskemoona asemel võib droonile panna kaamera või lasersihiku
  • Tulejõu suurendamiseks saab korraga teele saata terve drooniparve

Ukraina on saanud katsepolügooniks kõikvõimalikele uutele relvadele - nüüd aitab Austraalia vaenlast võita uutmoodi miinidega, mis lendavad nagu droonid ja tabavad sisestatud koordinaatidel täpselt sihtmärki kuni 20 kilomeetri kauguselt. Tegemist on odava ja täpse laskemoonaga, mis sobib jalaväelase seljakotti.

Põhimõtteliselt on relva DefendTex D40 puhul tegemist samasuguste kamikaze-droonidega, nagu paljuräägitud USA Switchblade´id, kuid need on veel pisemad ja lendavad nagu tavalised droonid, sirutades peale õhku viskamist või granaadiheitjast väljalaskmist laiali neli propellerit.

Kasutamine on lihtne, nagu tavalisel droonilgi ning spetsiaalse tarkvaraga saab nutiseadmest kaardil vaenlase sihtmärgi koordinaadid täpselt paika panna. Erinevalt Switschblade´ist kulgeb propelleritega miin aeglasemalt tavalise multirootoriga drooni kiirusel ning selle väljalaskja saab enne laskemoona sihtmärini jõudmist juba mujale edasi liikuda või raadio teel lennuvahendit juhtida. Lisaks on võimalik korraga välja saata terve drooniparv, mis hetkega suure ala vaenlase positsioonidest katab.

Austraalia saadab Poolasse esialgu 300 sellist miini testimiseks ning peale katsetusi läheb juba saadetis otse Ukraina sõjaväele. 

Mobiilne ja kerge, pista kasvõi taskusse

DefendTex D40 on 40 mm kaliibriga granaadiheitjaga ühilduv, kasutatav drooniparvedega ja veekindel, lend toimub täiesti autonoomselt ning pärast väljalaskmist võib miini unustada. Sihtkohta jõuab see iseseisvalt GPS-i või intertsjuhtimisega, kui satelliidisignaal on häiritud. Tootja kodulehel on näha video, mismoodi laskemoon välja tulistatakse ja kuidas efektselt drooniparv korraga sihtkoha suunas parvleb.

Uus droon on mõeldud tankide, elavjõu ja laskemoonaladude hävitamiseks. Sellistega saaks Ukraina näiteks edukalt plahvatama panna rindejoonest kuni 20 kilomeetri kaugusel asuvad laskemoonalaod. Kõrgel lendav väike droon on täiesti märkamatu ja hääletu ning seda on peaaegu võimatu avastada juba mõnesaja meetri kauguselt.

Drooni võib varustada kaamera, lasersihiku, suitsu- või helipommiga

Erinevalt Switchblade´ist võib Austraalia droone kasutada ka korduvalt, kui lõhkeaine asemel panna koormuse kapslisse näiteks kaamera. Sel juhul võib väike seade luurata vaenlase tagalas ning edastada raadio teel luureinfot. Peale missiooni sõidab väike droon omaniku juurde tagasi, lennuaeg on sel juhul 30-60 minutit.

DefendTex on Austraalia firma, mis asutati 2014. aastal. Ettevõtte uued droonid saaksid ilmselt Ukrainas oma teise lahingukogemuse. Varem on neid kasutanud Briti armee Malis rahuvalvemissioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles