Eesti on nüüd kaetud Elon Muski odava kosmoseinternetiga - Starlinki hinnad tegid suure kukkumise

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Starlink on nüüd nii odav, et võib konkureerida ka mõne maapealse teenusega.
Starlink on nüüd nii odav, et võib konkureerida ka mõne maapealse teenusega. Foto: SpaceX

Tehnoloogiamiljardär Elon Muski ettevõtte SpaceX pakutav kosmoseinternet Starlink alandas Eestis hindu tasemele, mis lubab ükskõik mis kohas, kus on taevaga otsenähtavus, üles panna Starlinki terminali ja hakata kasutama kiiret satelliit-internetti üsna mõistliku kuutasuga. Enam ei tohiks olla siin kuigi palju kolkakülasid, kuhu ükski  teenusepakkuja ei ulatu.

Starlinki seadmete hind ja kuutasu alanesid mõlemad pea poole võrra. Kui sisestada oma aadress siia, siis saab näha, kas oled levialas (Eesti on üldiselt kaetud, välja arvatud Vene piiri äärne, mõned Põhja-Eesti saared ja Abruka) ning kuvatakse ka hind, millega Starlink selles asukohas statsionaarset teenust pakub.

Nagu näha, on kuutasu ja seadmete hind tõesti üsna soodsaks läinud.
Nagu näha, on kuutasu ja seadmete hind tõesti üsna soodsaks läinud. Foto: SpaceX / ekraanipilt

Teenuse kasutamiseks peab tellima Starlinki modemi ja antenni, mis maksavad nüüd 360 eurot. Viimane tuleb paigutada taevaste satelliitidega otsenähtavusse. Starlinki satelliidid lendavad madalalt - 550 km kõrgusel orbiidil ja pole geostatsionaarsed ehk maapinna suhtes paigal, aga neid on väga palju ja teenusepakkuja garanteerib, et alati on mõned otsenähtavuses.

Internetiühenduse kiirus on maksimaalselt kuni 250 Mbit/s, mis hinna poolest on pisut kallim, kui mõned maapealsed sama kiired ühendused, kuid paljudes kohtades polnud seni võimalik üldse mingi arvestatava kiirusega maapealset või mobiilse andmesidega  internetiühendust saada. Nüüd on vähemalt 250 Mbit/s kiirus igal pool 60 euro eest kuus olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles