VÕIMAS KOKPITIVIDEO ⟩ Ukraina lendur näitab, kuidas Mig-29 pardalt USA abina saadud rakette lahingus välja tulistatakse

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Kaader videost

Sõda näeb otsevaates välja hoopis teistmoodi. Seda on näha Ukraina lenduri otse Mig-29 pardalt tehtud videost, milles tulistatakse välja nõukogudeaegse lennuki jaoks kohandatud USA taktikalised raketid AGM-88 HARM ning tehakse manöövreid väga madalal maa kohal.

Ukraina õhujõud avaldasid piloodi pardakaameraga tehtud haruldase video alates sellest hetkest, kui ta lennurajal kokpitti ronib, kuni reaalse lahingutegevuseni ja rakettide väljatulistamiseni. Pardakaamera salvestas ka USA abina saadud radarite ja elektroonika hävitaja, taktikalise tiibraketi AGM-88 HARM väljatulistamise.

Tegemist on elektroonilise relvaga, mis leiab üles õhutõrjeradarid ja raadioside allikad ning hävitab need vajadusel täitsa iseseisvalt, ilma et piloot peaks sekkuma. See on vaenlase õhutõrje allasurumiseks mõeldud taktikaline relv.

Kahekordsel helikiirusel lendav tahkekütusel rakett on raskesti tabatav ja leiab täpselt oma sihtmärgi, kui radar edasi tööle jääb. Kui aga tabamise kartuses radar välja lülitatakse, saavad hävitajad vaenlase õhuruumis vabamalt tegutseda, nii et kasu on relvast mõlemal juhul.

AGM-88 HARM-i kasutamist Ukraina sõjas on varemgi kinnitatud, kuid Twitteris avaldatud pildid USA raketi jäänustest näitavad, et see ei jõudnud oma eesmärgini:

Ukraina õhujõudude eesmärk on praegu hävitada Venemaa õhutõrjesüsteemid BUK-M3 ja S-400, mis kaitsevad kuplina Hersoni ümbrust.

Kas videol nähtud lennukist tulistatud raketid sihtmärgini jõudsid, pole teada.

Videost saab veel üht-teist teada Ukraina õhujõududes kasutatava varustuse kohta. Armatuurlaual on näha tahvelarvuti laadset seadet. Millegi sellisega arvatakse olevat toore häkkimisnipiga ühendatud nõukogudeaegse hävitaja tiiva all olev USA NATO standarditele vastav rakett kokpitiga, et piloot saaks väljatulistamist juhtida, kuna muid ühendusvõimalusi pole. Lisaks on näha käsi-GPSi seade arvatavasti Garminilt, mis kuulipildujatule ajal armatuurlaualt alla kukub.

Veel võib klipist näha, kuidas Ukraina piloodid lendavad kohati väga-väga madalalt. See olevat juba Vene invasiooni algusest nende stiil, kuna madalalt lennates jäävad lennukid radaritele nähtamatuks ja nii on ka raskem vaenlase õhutõrjel neid alla tulistada. 

Video ise on nähtav siin:

Lisaks USA HARM-i rakettidele lastakse videos välja ka paar S-24 raketti, mis on üsna vanad ja pärit nõukogude ajast. Sellist tüüpi relvi tutvustati 1960ndate alguses.

Videos nähtav hävitaja pole veel läbinud Lvivi tehases Mig-29 hävitajatele tehtavat uuenduskuuri (vt alumist postitust).

Pärast uuendust peaksid Mig-29 mudelid saama moodsama GPS-navigatsioonisüsteemi ja NATO standarditele vastavad sidelahendused.

HARM-i rakette saab ka eelprogrammeeritult sihtmärkide pihta välja lasta ning võimalik, et seekord videos nii tehtigi: eemalt tulistati radarivastane rakett välja ettenähtud koordinaatidele ning piloot sai jääda ohutusse kaugusse või kohe koju tagasi pöörduda, kui vaja.

Video on pühendatud 9. märtsil hukkunud Ukraina piloodile Jevhen Lõssenkole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles