Tehnikaülikooli osalusel valmiv Euroopa õppeportaal viib tehisintellekti ka teiste erialade inimesteni

tehnika.postimees.ee
Copy
Tallinna Tehnikaülikooli tehisintellektiteadlane professor Eduard Petlenkov osaleb Euroopa Liidu projektis, mis viib tehisintellekti kasutamise oskused kõrgkoolide tudengitele ja ka muudesse kõrghariduse valdkondadesse, kus sellega pidevalt kokku ei puututa.
Tallinna Tehnikaülikooli tehisintellektiteadlane professor Eduard Petlenkov osaleb Euroopa Liidu projektis, mis viib tehisintellekti kasutamise oskused kõrgkoolide tudengitele ja ka muudesse kõrghariduse valdkondadesse, kus sellega pidevalt kokku ei puututa. Foto: Konstantin Sednev

Tallinna Tehnikaülikooli IT-teaduskonna arukate süsteemide keskus osaleb koos Euroopa riikide partneritega tehisintellekti (AI) koolitusplatvormi FUTURIA loomisel, et muuta AI tuttavaks ka inimestele, kes sellest seni midagi ei tea.

Professor Eduard Petlenkovi sõnul on koolitusplatvorm mõeldud eelkõige kõrgkoolide tudengitele, kuid ettevõtmise suurem eesmärk on viia tehisintellekt ka muudesse kõrghariduse valdkondadesse, kus sellega igapäevaselt kokku ei puututa. Samuti soovitakse tugevdada inimeste tehisintellekti ristkasutuse oskusi.

«Püüame sellega täita praegusi lünki ülikooliõpilaste tehisintellektialases koolituses kogu Euroopas, pidades silmas olemasolevat nõudlust spetsialistide järele, mis järgmisel kümnendil jätkuvalt kasvab,» selgitas professor Petlenkov, kes on ühtlasi selle projekti koordinaator Tallinna Tehnikaülikoolis.

Kuidas õpetada aga humanitaarerialade inimesi, kellel seni kokkupuude AI-ga puudub? «Tehisintellekti rakendatakse tänapäeval väga erinevates valdkondades ja see on juba muutumas käepäraseks töövahendiks. Ülikoolide AI-alased õppeprogrammid on enamasti suunatud arvutiteadlastele. Samas, teiste erialade inimesi tuleb õpetada targalt ja asjakohaselt kasutama juba olemasolevaid vahendeid,» rõhutas professor.

Esimesena valmivad projekti osana platvormi mitmekeelne veebileht ja väljatöötamisel on AI-kursuste õppekavad. Veebisait on kavas avada 2022. aasta lõpuks.

Koolitusplatvorm valmib Erasmus+ TSAAI (Transversal Skills in Applied Artificial Intelligence) projekti raames, mida koordineerib Hispaania Malaga ülikool ja kus osalevad lisaks Tallinna Tehnikaülikoolile ka Saksamaa Offenburgi rakenduskõrgkool, Sloveenia Jožef Stefani instituut ja IPS, Põhja-Makedoonia Balkani rahvusvaheline ülikool ja Horvaatia Rijeka ülikool. FUTURIA rakendamise projekt kestab kolm aastat ja läheb maksma 370 000 eurot. Projekti rahastab Euroopa Komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles