Viimsi Rohefarmis kasvavad taimed mullata ehk põllumajanduse uus suund on vertikaalne

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Viimsis asuva Rohefarmi tegevjuht Janno Roodi näitab hookuspookust, kuidas vertikaalfarmis taimed kasvavad: juured on lihtsalt õhus ja saavad piserdatud vajalike ainetega. Mulda pole vaja, vee sees ligunema ei pea.
Viimsis asuva Rohefarmi tegevjuht Janno Roodi näitab hookuspookust, kuidas vertikaalfarmis taimed kasvavad: juured on lihtsalt õhus ja saavad piserdatud vajalike ainetega. Mulda pole vaja, vee sees ligunema ei pea. Foto: Mihkel Maripuu

Tahtsime taimi kasvatada, aga mitte näppe mullaseks tehes, öeldi sel nädalal Viimsi vallas ühes tavalises ärimajas toimunud kohtumisel ajakirjanikega, kus näidati uut tüüpi idufirmat - Rohefarmi, mis kasvatab taimi ilma mullata ja riiulitel, vertikaalselt. Kas see ongi nüüd kliimamuutuste käes vaevleva planeedi põllumajanduse tulevik?

Viimsi poolsaarel asuva tavalise kontorihoone juures ei reeda väljast miski, et siin on poolteist aastat kasvatatud mullavabalt taimi. Veel enne, kui need suureks saavad, lõigatakse võrsed maha ja värske kraam läheb otse restoranidesse. Rohefarm on idufirma, mis nimele kohaselt tegelebki idude ja võrsetega – kasvatab neid oma teadaoleva retsepti järgi ja tahab nüüd vallutada kümme protsenti Eesti salatiturust.

Kõik sai alguse sellest, kui ühe teise idufirma – Eesti oma kellafirma Aegaon asutaja Janno Roodi tuli mõttele hakata Eestis wasabit kasvatama. See nn Jaapani mädarõigas oleks olnud väga tulus, kuid taim ise, nagu selgus, on ülikapriisne ja sellest ei saanudki alguses asja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles