Täna algas Berliinis tehnoloogiamess IFA: vaata, mida uut seal välja kuulutati

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
IFA on tänasest avatud. Berlin Greeni boksis leidis üsna sarnase toode, mida üks Eesti tuntud idufirma on juba aastaid teinud. Vasakul Filip Wawrzyniak Berlin Greenist, paremal messi külastanud Berliini linnapea Franziska Giffey.
IFA on tänasest avatud. Berlin Greeni boksis leidis üsna sarnase toode, mida üks Eesti tuntud idufirma on juba aastaid teinud. Vasakul Filip Wawrzyniak Berlin Greenist, paremal messi külastanud Berliini linnapea Franziska Giffey. Foto: Messe Berlin

Maailma suurimaid ja sügisel kõige olulisem tehnoloogiamess IFA Berliinis on viimastel aastatel pidanud kas osaliselt või täielikult koroonale alla vanduma, kuid täna algas hiigelüritus taas täismahus esimest korda pärast 2019. aastat. Kõik suuremad tegijad on kohal, külastajate arv ähvardab tõusta samuti möödunud aastate tasemele.

Ametlikult avati IFA Berliini messikeskuses täna, tehnoloogiaüritus kestab 6. septembrini. Rohkem kui 30 näitusesaalis saab läbida kümneid kilomeetreid, enne kui pooledki messiboksid vaadatud saab. Väljapanekuid ja demosid on kõigilt maailma suurimatelt tehnoloogiabrändidelt, kelle hulgas on tuntuimad ja suurima pinnaga esindatud näiteks Huawei, Honor, LG, Panasonic, Samsung, TCL, Sony, Electrolux, Bosch jne. Need suured ettevõtted, kes pole ametlikult IFA-l osalemisega seotud, kasutavad seda nädalat tavaliselt ka oma uute toodete turule toomiseks, isegi kui ise messil ei osale. Näiteks Apple´il on kombeks traditsiooniliselt üsna kohe pärast IFA-t oma uusi nutitelefone näidata. Seekord tutvustas ka Sony oma uusi asju samal ajal, kuid kohapeal boksi üles panemata.

IFA Berlin 2022 - selle aasta suurim tehnoloogiaüritus

Foto: Messe Berlin

Osalevaid firmasid: 1100

Osalevaid riike: 46

Messipind: 151 000 ruutmeetrit

Toimumisaeg: 2.-6. september

Külastajaid: oodatakse ligi 250 000 inimest

Esimene IFA toimus Berliinis juba 1924. aastal ja siis näidati selliseid ilmaimesid nagu detektorraadio, lampvõimendi, grammofon ja maailma esimene autoraadio. Vägagi innovaatiline oli ka raadios otseülekanne messil toimuvast.

Tänase päeva suursündmuseks on aga Honori uute toodete esitlus õhtul. Honor on muuseas tõsiselt käsile võtnud Baltimaade turule tulemise. Paraku võivad nende uudistooted sel sügisel natuke hiljaks jääda logistikaprobleemide tõttu, mis kimbutavad teisigi Aasiast pärit tootjaid.

Täna õhtul toimuval pressiüritusel esitleb Honor uusi Euroopa turule mõeldud mudeleid ning midagi on plaanis ka VR-i ehk virtuaalreaalsuse valdkonnas. Koos telefoniga võivad välja tulla ka uued kõrvaklapid, mida on varemgi juhtunud.

Foto: Lenovo

Lenovo esitles juba IFA-l uut «kantavat televiisorit» ehk virtuaalprille, millega saab vaadata seinasuurust telekat ükskõik kus kohas. Selleks ei pea vaba seina võtma, et sajatollist ekraani vaatama hakata. Glasses T1 kuvab spetsiaalprille kandva vaataja ette pildi läbi prillide paistva muu maailma ette ja ekraani läbipaistvust saab reguleerida, kui tahad näiteks liikudes midagi vaadata. Seade on ühilduv USB C pesaga nutiseadmetega ja mugavamaks kandmiseks on sellel erineva suurusega vahetatavad ninapadjakesed.

Foto: ASUS

Juba aasta alguses CES-i tehnoloogiamessil USA-s Taiwani tootja Asuse poolt välja hõigatud volditava ekraaniga arvuti Zenbook 17 Fold OLED on nüüd siis tõesti väljas ja kasutatav. Tegemist on hiiglasliku tahvliga, mis lahti voldituna ongi suur tahvelarvuti, kuid kokku voltides võib ekraani alumist osa kasutada näiteks klaviatuuri või puuteplaadina. OLED paneeliga on pilt väga kirgas ja selge, ühendusvõimalustest on aga õhukese seadme servadesse ära mahutatud vaid paar USB C pesa. Esimesed testijad on maininud, et aku tööajale ei maksaks aktiivsel kasutamisel ka väga palju loota, sest toita tuleb ju hiiglaslikku ekraani. Seade maksab rohkem kui 3500 eurot.

Kiibitootja Qualcomm esines koos suuremate partneritega ja isegi Meta (Facebooki) tegevjuht Mark Zuckerberg astus Qualcommi esitlusel korra üles, rääkides Meta poolt tellitavatest personaalsetest kiipidest Facebooki ja Metaversumi jaoks. Qualcomm toob massidesse ka uue WiFi 7, mille kiirused ulatuvad viie gigabitini sekundis.

Foto: LG

Lõuna-Korea tehnoloogiafirmalt LG võis oodata muidugi uusi ekraane ja nende messiboksis oligi üleval väidetavalt maailma suurim 97-tollise diagonaaliga OLED teler. See polnud messiboksis niisama kaunistuseks, vaid nüüd võib igaüks sellise ka omale koju osta. Hind pole veel teada, aga poest maksaks küsida mudelit G1.

Kui OLED pole nii tähtis, võib ka lausa 136-tollise teleka koju tuua, see on aga microLED taustvalgustusega ja mitte nii terava pildiga isend kui OLED. 4K resolutsiooniga paneel konkureerib tõsiselt Samsungi varem välja hõigatud samasuguse tootega. MicroLED ekraan pannakse kokku moodulitest, seega võib neid teha ka erikujulisi. Samsungi sajatolline MicroLED ekraan maksab näiteks 150 tuhat dollarit, LG hinnaklass võib olla umbes samas suurusjärgus.

Foto: Sony

Sony ise IFA-le kohale ei tulnud, kuid tegi nagu Apple - esitles oma uut nutitelefoni Sony Xperia 5 IV just IFA toimumise paiku. Tegemist on nagu ikka eelkõige kaameratelefoniga, millesse Sony on traditsiooniliselt pannud tehnoloogiaid oma suurematest hübriidkaameratest. Hingematvat hinda on natuke vähendatud, mõõtmeid samuti, endiselt on tegemist vastupidava veekindla korpusega.

Ligi tuhat eurot maksev mudel on varustatud 24 mm lainurk-, 16 mm ülilainurk- ja 60 mm teleobjektiiviga kaameraga taga ja kõik kolm on 12-megapikslise sensoriga, mis Androiditelefonide maailmas, kus sada megapikslit on juba ületatud, tundub kohatult vähe. Kuid Sony proovib pildi kvaliteedi tagada muude funktsioonidega, näiteks silma jälgiva AI teravustamisega.

Foto: Samsung

Samsungi väljapanek on City Globe Berlinis, põhiliselt esitletakse oma uusi targa kodu lahendusi, kuid ka uued volditavad telefonid Fold 4 ja Flip 4 on oma käega katsumiseks väljas.

Huawei suur esitlus toimub homme, kuid näiteks uusi telefone pole sealt arvatavasti oodata või on tõesti tegemist hästi hoitud saladusega, mis homme avalikuks saab.

Kaks HMD Globali poolt toodetud telefoni Nokia X30 5G ja G60 5G kuulutati samuti välja, kuid tehnoloogiliselt pole need midagi väga revolutsioonilist, tegemist on uute mudelitega odavamast hinnaklassist. hea on ehk see, et väga odavad mõnesaja-eurosed telefonid tunduvad olevat varustatud üsna korraliku 50 MP kaameraga. Korpuste tootmisel on 100% tarvitatud taaskasutatud alumiiniumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles