Google Maps hoiab kütust kokku: energiasäästlik teekonna planeerimine laieneb Euroopasse (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Renate Köppel / Pixabay
  • Õigesti teekonda planeerides saab kütust säästa kuni 30 protsenti
  • Diislikütust kasutavad masinad suunatakse kiirteele, hübriidid kõrvalteele
  • USA-s ja Kanadas on juba kokku hoitud pool miljonit kuupmeetrit süsihappegaasi

Kas valiksid teekonna sihtkohta, mis võtaks üheksa minutit rohkem aega, kuid säästaks ligi 30 protsenti teie eeldatavast kütusekulust või eelistaksid ikkagi kiiremat kohalejõudmist, küsib Google oma blogipostituses ja annab teada, et säästlikuma teekonna valijad saavad üsna kohe hakata Euroopas kasutama Google Mapsi ökomarsruutide valikut, mis on USA-s ja Kanadas juba ära hoidnud suure hulga heitgaaside atmosfääri sattumise.

Keskkonnasõbralik teekonna planeerimine Google Mapsis hakkab täna levima 40 riigis üle Euroopa ja jõuab kasutajateni lähipäevil tarkvarauuendusega. Valida saab sellise marsruudi, mis on optimeeritud väiksema kütusekulu jaoks, aitab säästa kütusele kuluvat raha ning vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid.

Vaikimisi hakkab Google Maps näitama kiireimat ja ökonoomseimat teed, aga seadetest saab panna kuvama ka ainult kiireima tee soovitust. Soodsaim teekond võib olla pikem, kuid selle juures kuvatakse muud võidud, näiteks sääst kütuses või süsinikdioksiidi kogustes.

Nii näeb välja ökonoomsema marsruudi soovitus Google Mapsi navigeerimisekraanil.
Nii näeb välja ökonoomsema marsruudi soovitus Google Mapsi navigeerimisekraanil. Foto: ekraanipilt / google.com

Google´i selgitusel arvutatakse säästlik teekond välja masinõppe ja tehisintellekti tehtud vaatluste ja kogemuste põhjal, mismoodi nendel teedel on varem sõidetud. See võib tähendada, et diiselmootoriga masinaid suunatakse rohkem kiirteedele, kus sellised mootorid on kõige tõhusamad, samas kui hübriid- või elektrisõidukiga võib rohkem sattuda kõrvalisematele tänavatele, kus regeneratiivpidurdusega saab energiat säästa.

Google Mapsi seadetest võib ise valida, millist sõiduvahendit hetkel kasutad: bensiiniga, diislikütusega, elektrilist, hübriidset. Vastavalt sellele arvutatakse sobiv teekond.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles