Ka Poolal on oma tapjadroonid, mis läksid ukrainlaste käsutusse

tehnika.postimees.ee
Copy
Poola droonile võib külge panna nii laskemoona kui luureseadmeid, vahetatavate peadega lennumasin on lahingus kasutatav erinevate ülesannete täitmiseks.
Poola droonile võib külge panna nii laskemoona kui luureseadmeid, vahetatavate peadega lennumasin on lahingus kasutatav erinevate ülesannete täitmiseks. Foto: WB Group

Palju on räägitud USA Switchblade´i tapjadroonidest, mis uuema aja relvastusena Ukraina kaitses sissetungijate vastu olulist rolli mängivad. Kuid samasuguseid lõhkepeaga nutikaid kamikaze-lennukeid ehitatakse ka Poolas, kust läheb sel kuul ukrainlastele ühisrahastusega kogutud saadetis.

Tegemist on Poola ühe suurima sõjatööstusettevõtte WB Groupi «targa» laskemoonaga, mis tulistatakse välja suruõhukatapuldist ja mis suudab lennata kuni 30 kilomeetri kaugusele.

Kerge droon on vahetatava peaga, kuhu võib panna nii luureseadmeid kui laskemoona. Seega on Warmate kasutatav erinevates olukordades vastavalt vajadusele. Luureülesandeid täites võib lennumasin ka tagasi pöörduda ja seda saab korduvalt kasutada, lõhkepeaga aga tuleb lennata ainult sihtmärgini.

Jalaväelased võivad drooni seljakotis kaasa võtta ning kümne minutiga lahinguvalmis seada. Sihtmärgi saab täpselt määrata ka alles siis, kui droon on õhus ja edastab videopilti. See tähendab, et lennumasina abiga võib leida patrulli käigus kõige väärtuslikuma sihtmärgi ja selle hävitada, kui pardal on lõhkelaeng.

Juhtimine käib sülearvuti või tahvli ja mängukonsoolidest tuttava kujuga juhtpuldi abil, pikka treeningut pole juhtimiseks vaja. 

Lennuvahendi pardale on integreeritud kolm kaamerat, et pakkuda vaadet igas suunas. 8 mm objektiiv on suunatud ettepoole ning 8 mm ja 12 mm optikat võib sujuvalt suunata alumisest asendist (0 kraadi) küljele (90 kraadi).

Ukraina pangandusettevõte Monobank kogus hiljuti ühisrahastusest 1,71 miljonit eurot droonide ostmiseks ja nüüdseks on WB Groupilt selle raha eest välja ostetud kaks droonikomplekti kokku 20 lennuvahendiga, mis jõuavad rindele juba septembri jooksul.

Poola armee on Warmate´i droone endale tellinud ligi tuhat, Ukraina kaitsejõud on neid samuti juba lahingutes kasutanud.

Drooni Warmate tehnilised andmed

Lennuulatus:

kuni 30 km

Lennukiirus: 80 km/h, maksimumkiirus rünnakul 150 km/h

Jõuallikas: elektrimootor

Tiivaulatus: 1,6 meetrit

Stardikaal: 5,7 kg

Lennulagi: 3000 meetrit

Sihtimistäpsus: kuni 1,5 meetrit

Kasutusvõimalused: vahetatava peaga kas luureks korduvkasutatav või lõhkelaenguga ühekordselt kasutatav

Allikas: WB Group

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles