Luurajad on elevil: Izjumi all langes ukrainlaste kätte venelaste moodsaim elektrooniline relv (3)

tehnika.postimees.ee
Copy
Pildil näha olev Vene hävitaja Su-30SM on varustatud uusima elektroonilise sõja seadmega RTU 518-PSM, mis asub parema tiiva otsas. Selline leitigi paar päeva tagasi Izjumi lähedalt. Teise tiiva otsas on samasugune kapsel.
Pildil näha olev Vene hävitaja Su-30SM on varustatud uusima elektroonilise sõja seadmega RTU 518-PSM, mis asub parema tiiva otsas. Selline leitigi paar päeva tagasi Izjumi lähedalt. Teise tiiva otsas on samasugune kapsel. Foto: Foto: KNIRTI

Lisaks kõikvõimalikule muule Vene lahingutehnikale said Ukraina pealetungivad väed Izjumi lähedal paar päeva tagasi kätte ühe haruldase seadme, mis nüüd sõjaväeluurele palju põnevust pakub. Ilmselt on ka USA vastavad asutused väga huvitatud, mis allatulistatud hävitaja Su-30SM pardale kinnitatud kapslis peitub.

Tavainimesele suvalise lennukitükina tunduv seade RTU 518-PSM kinnitatakse hävitaja parema tiiva otsa ning see aitab vaenlase elektroonikat eksitada ja lennukit raskesti avastatavaks teha.

Elektrooniline relv on pärit juba enne ukrainlaste pealetungi Izjumi lähedal alla tulistatud lennukilt ja näib, et seda pole taganevate Vene vägede poolt püütud ära viia. Võimalik, et taganemine käis nii kiiresti, et sellele polnud aega mõeldagi. Izjumi oli maha jäetud ka suur hulk muud töökorras sõjatehnikat ja laskemoona.

Tegemist võib olla osaga suuremast kompleksist Hibinõ-U, kirjutab The Drive.

Suurem süsteem on loodud terve grupi lennukite kaitsmiseks ning tekitab võlts-termokujutisi ja radaripetteid, et juhtida vaenlase õhutõrje juhitavad raketid lennukitest kõrvale.

Kätte saadud moodul kinnitatakse hävitaja parema tiiva tippu, kuid lisaks on veel olemas juhtmoodul ja vasaku tiivatipu moodul, mis täidavad erinevaid ülesandeid. Mida need täpsemalt teevad ja kuidas toimivad, on sõjaväeluure jaoks väga huvitav, kuna teadmised aitavad hiljem selliseid süsteeme paremini tundma õppida ning õhutõrjet parandada.

Kaluga raadiotehnika instituudi seletuskirjas mainitakse, et nende toodetavat lennuvahendi pardal olevat «maailmas analooge mitteomavat» seadet on võimalik programmeerida erinevate raadiohäirete tekitamiseks ja seda saab kasutada kopteritel, hävitajatel või luurelennukitel. Aparaat võib lisaks segamisele täpselt kindlaks määrata ka raadiolainete allikaid, mida siis sihtmärgiks võtta. Samaaegselt saab vastu võtta mis tahes tüüpi raadiosignaale ja kiirgust. Vaenlase vastu tekitatakse võimsaid häireid mitmekiirelise kiirgusmustriga kõige ohtlikumate objektide suunas.

Parema tiiva otsas asuv seade arvatakse olevat kiirguse tekitaja, vasakul aga on vastuvõtja. Seega Izjumi lähedalt leiti ilmselt raadiolainete segaja.

Seadme on tootnud Kaluga raadiotehnika instituut venekeelse lühendiga KNIRTI, kellelt on tellitud ka varasemad elektroonilise relva versioonid alates aastast 2013. Su-30SM pardal on seda elektroonilist relva kasutatud alates 2018. aastast.

Hibinõ-U on lahenduse uusim versioon, mille nime lõpus olev U tähendab «unifitseerimist» ehk viimase arendusega tahetakse sellised süsteemid standardiseerida ja ühendada, et oleks võimalus kasutada paljudel erinevatel lahingumasinatel.

Varem on ukrainlased Kiievi alt taganenud Vene vägedelt kätte saanud näiteks maapealse elektroonilise sõjapidamise relva Krasuha-4, mis samuti luureasutustele palju huvi pakkus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles