ARVUSTUS ⟩ Adam Audio T5V – nii kvaliteetne heli, et kõrv ega ka rahakott ei usu

Andri Allas
, e-spordi suunajuht
Copy
Foto: Andri Allas

Alustan kirjutist ausa ülestunnistusega – enne antud kõlarite proovimist oli Adam Audio brändina mulle täiesti võõras. Kiire otsingu tulemusena sai ka põhjus selgeks. Tegemist on kalli ning audiofiilide seas hinnatud brändiga. Nende inimeste hulka minul lihtsalt asja pole olnud. Kui kõrgel hoiab lippu aga ettevõtte seni kõige soodsamate kõlarite mudel T5V?

Adam Audio T5V näol on tegemist lähedalt kuulamiseks mõeldud aktiivkõlaritega, mis sisaldavad 5” valjuhääldeid. Nende kohal on 1,9” lairiba kõrgsageduse valjuhääldid, mille unikaalne U-ART tehnoloogia peaks vähem kõrvu väsitama. Nende näitajatega suudavad kõlarid tekitada heli vahemikus 45 Hz kuni 25 kHz. Kõige selle detailne mõistmine jääb ilmselt nende inimeste pärusmaaks, kes on juba varem oma kõrvad Adam Audio kõlarite poole pööranud. Kuidas aga mõistab neid inimene, kes lihtsalt kuulab muusikat?

Disainilt on tegemist väga minimalistlike mustade kõlaritega, ehk isegi liiga minimalistlikega.
Disainilt on tegemist väga minimalistlike mustade kõlaritega, ehk isegi liiga minimalistlikega. Foto: Andri Allas

Pea 400 € kahe kõlari eest maksta, lisades sellele ka veel välise helikaardi, võib tunduda esmapilgul palju. Igapäevaseks kasutuseks saab ju ka palju vähema raha eest kõlarid, mis ajavad asja ära. Need aga just nimelt ajavad asja lihtsalt ära. Kvaliteetne heli on midagi, mille puudust märkab alles siis, kui seda enam pole. Kuulates oma lemmiklugu nii, nagu seda on autor mõelnud, võib võrduda olukorraga, nagu kuulaks teost esimest korda.

T-seeria on mõeldud küll professionaalidele, kuid sobivad ideaalselt ka tavakasutajatele, kes hindavad kvaliteeti. Antud nimistust leiab kolm erinevat kõlarit ning basskõlari T10S. Stuudiokõlarid on jaotatud vastavalt 5”, 7” ja 8” valjuhääldiga mudeliteks, mis erinevad nii suuruselt kui ka heliulatuselt. Mida suurem kõlar, seda suurem madalsagedus – T8V mudelil ulatub see 33 hz-ni.

5” valjuhäältite kohal on 1,9” lairiba kõrgsageduse valjuhääldid, mille unikaalne U-ART tehnoloogia peaks vähem kõrvu väsitama.
5” valjuhäältite kohal on 1,9” lairiba kõrgsageduse valjuhääldid, mille unikaalne U-ART tehnoloogia peaks vähem kõrvu väsitama. Foto: Andri Allas

Disainilt on tegemist väga minimalistlike mustade kõlaritega, ehk isegi liiga minimalistlikega. Ainsaks eriliseks elemendiks on eelpool mainitud kuldne lairiba valjuhääld, ka 5” valjuhääldi on kõlari kastiga täpselt sama tooni. Isiklikule maitsele tuginedes võiks seadme esipaneelil olla vähemalt üks valgusindikaator, mis näitab, et kõlaritel on vool järel ning need töötavad. Seadmete tagaküljelt leiab kõrg- ja madalsageduse otselülitid, et seadistada kõlarid paremini kasutatavasse ruumi. Väljundiks on kõlaritel vaid XLR, kuid see ongi helimaailmas üks levinumaid ning välise helikaardiga ühendamisel ei tohiks olla mingeid probleeme.

Seadmete tagaküljelt leiab kõrg- ja madalsageduse otselülitid, et seadistada kõlarid paremini kasutatavasse ruumi.
Seadmete tagaküljelt leiab kõrg- ja madalsageduse otselülitid, et seadistada kõlarid paremini kasutatavasse ruumi. Foto: Andri Allas

Adam Audio T5V kõlareid võrreldakse tihti Yamaha HS5 mudelitega, seda just sarnase hinnaklassi tõttu. Olen aastaid olnud Yamaha kõlarite kasutaja. Soetasin need omale ajal, mil igapäevane videotöö sisaldas teataval määral ka helitöötlust. Tegemist on küll heade kõlaritega, kuid igapäevaseks kasutuseks sobivad minule T5V mudelid rohkem. Nendega päevatöö kõrvale muusikat kuulates tundub heliriba sügavam, seda just bassi ulatuses. Paremas kogemuses mängib ilmselt rolli 1,9” lairiba valjuhääldi, sest tööpäevade puhul, mis tihti ulatuvad rohkem kui 12h pikaks, ei suudaks paremat kaaslast ette enam kujutada.

Adam Audio näol on tegemist kalli ning audiofiilide seas hinnatud brändiga
Adam Audio näol on tegemist kalli ning audiofiilide seas hinnatud brändiga Foto: Andri Allas

Kvaliteetne heli on pea sama oluline kui hea arvuti või monitor. Tihti jäetakse aga see millegipärast tahaplaanile ning otsustatakse oma töö- või meelelahutusnurga kokkupanekul eelarve read suunata teistesse valdkondadesse. Adam Audio T5V kõlarid on üks parimaid ja soodsamaid lahendusi astumaks oma esimesi samme kvaliteetse heli suunas. Tavaliste kõlarite peale ei taha enam kunagi tagasi minna.

Aktiivkõlarid Adam Audio T5V

Hind: 192 eurot

Sagedusvahemik: 45 Hz - 25 kHz (-6 dB)

Kõlarielemendid: läbimõõtudega 5" jha 1,9"

Kaal: 5,7 kg

Mõõdud: 298 mm x 179 mm x 297mm

Kõlarid andis testimiseks Progear.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles