Kaheksa Eesti ettevõtet otsivad koostöövõimalusi CERNiga

tehnika.postimees.ee
Copy
Osakestekiirendi CERNis.
Osakestekiirendi CERNis. Foto: PIERRE ALBOUY

Kaheksa Eesti ettevõtet osalevad sel nädalal Euroopa tuumauuringute organisatsioonis (CERN) Baltic Industry Days seminaril. Neile tutvustatakse koostöövõimalusi ning iga ettevõtte jaoks toimuvad eraldi kohtumised CERNi tehniliste osakondadega, kes on vastavate ettevõtete võimekusest huvitatud.

Visiidil osaleva Krakuli tehnoloogiajuhi ja juhatuse liikme Kristjan Tozeni sõnul on nad alustanud CERNiga läbirääkimisi võimaliku koostöö osas ning visiidil saab juba täpsemat koostöö formaati arutada.

«CERN arendab enda automaatikalahendusi ning nad vajavad sinna elektroonikadisaini. Kuna Krakulil on rohkelt mitmekülgseid kogemusi just keeruliste keskkondade jaoks mõeldud erilahenduste arendamisega, siis usun, et meie kompetentsist ja paindlikkusest on neile kasu,» selgitas Tozen Krakuli huvisid. Tema sõnul on CERNiga koostöö on hea võimalus töötada maailmatasemel teadustööd tegeva organisatsiooni heaks ning neil on visiidile kõrged ootused.

Visiidil osaleb ka Artec Design, kes on pühendanud osa oma ressurssidest teadusprojektidele, mille eesmärk on pakkuda töötajatele uusi väljakutseid ning laiendada nende kogemust. «Näiteks oleme viimased neli aastat osalenud H2020 projektis WELMO, kus oleme tihedas koostöös Šveitsi elektroonika- ja mikrotehnoloogia keskusega (CSEM) ning arendanud elektroonikat meditsiinilahendustele. Koostöö CERNiga annaks meie inseneridele võimaluse teostada ennast veelgi unikaalsemas rakendusvaldkonnas ning panustada Euroopa teaduse arengusse,» rääkis ettevõtte esindaja Sander Suursalu.

EAS ja Kredexi ühendasutuse CERNi projektijuhi Robert Aare sõnul on CERN teaduse ja tehnoloogia arendamise tippkeskusena Eesti ettevõtete jaoks peamiselt kahes rollis. «Lisaks sellele, et Eesti ettevõtted saavad hangetel osaleda, on CERNil tehnoloogiapartneri roll. CERNi on koondunud paljud tehnoloogiad koos nende tippekspertidega maailma tasandil ning Eesti ettevõtetel on võimalus olla osaline nende tehnoloogiate arendamises, aga ka rakendamises väljaspool CERNi,» selgitas Aare ning lisas, et seekordne visiit ongi mõeldud mõlema rolli võimaluste süvitsi uurimiseks ja leitud koostöökohtade käivitamiseks.

Üritus on korraldatud kolme Balti riigi koostöös, seega osalevad lisaks kaheksale ettevõttele Eestist viis ettevõtet Leedust ning seitse ettevõtet Lätist. Eesti ettevõtetest osalevad Krakul OÜ, Incap Electronics Estonia OÜ, Interconnect Product Assembly OÜ, Hedgehog OÜ, Artec Design OÜ, Reimax Electronics OÜ, Rantelon OÜ ja Tallinna Elektrotehnika Tehas «Estel» AS.

CERN ehk Euroopa tuumauuringute organisatsioon on 23 liikmesriigiga rahvusvaheline teadusasutus, mis loodi teaduse ja tehnoloogia arendamiseks ning kompetentsi tõstmiseks. Organisatsiooni peamisteks uurimisvaldkondadeks on elementaarosakeste füüsika ja tuumafüüsika. Eesti saavutas CERNi assotsieerunud liikmestaatuse 1. veebruaril 2021.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles