VIDEO Vaata, kuidas tuleb 3D-printerist välja Põhja-Ameerika esimene mitmekorruseline elumaja

tehnika.postimees.ee
Copy
3D prinditud maja valmib ligi kaks korda kiiremini kui tavaline ja ehitajaid pole ehitusplatsile kaugeltki nii palju vaja. Lisaks kulub materjali vähem ja konstruktsioon tuleb tugevam.
3D prinditud maja valmib ligi kaks korda kiiremini kui tavaline ja ehitajaid pole ehitusplatsile kaugeltki nii palju vaja. Lisaks kulub materjali vähem ja konstruktsioon tuleb tugevam. Foto: Nidus 3D

3D-printeritest on väiksemaid maju juba välja tulnud küll, kuid nüüd hakatakse selle tehnoloogiaga ka suuremaid ehitisi tegema. Siis ei pääse enam eraldi plokkide väljaprintimisest, mis tuleb pärast kraanaga oma kohale sättida. Kuid kõik seinad saavad siiski ehitusplatsil valmis ja ehitusmaterjali kulub tunduvalt vähem.

Maalilisel Wolfe´i saarel Kanadas Ontario järvel kerkib elumaja, mille ehitus käib nii, nagu tulevikus betoonmaju võidaksegi tavaliselt ehitada – suure 3D-printeriga. Eriliseks teeb ehitise see, et nüüd pannakse printeri abiga püsti mitmekordne hoone. See aga tähendab, et kõike ei saa alati printeri all ühes tükis teha, vaid osa detaile peab eraldi valmistama ja need tõstetakse siis pärast kraanaga õigesse kohta.

Siiani on Ameerikas ehitatud vaid ühekordseid 3D-prinditud hooneid, mis mahuvad printeri «käpa» alla. Nüüd proovib Kanada 3D-ehitustrükifirma Nidus3D tõestada, et tegelikult saaks selle tehnoloogiaga ülikiirelt valmis teha ükskõik milliseid hooneid, mille suurus ei pea tingimata jääma 3D-printeri haardeulatusse.

3D-printeriga suurema hoone ehitamisel on vaja ka kraanat, et ehitusplatsil valmis prinditud detaile teisele korrusele tõsta.
3D-printeriga suurema hoone ehitamisel on vaja ka kraanat, et ehitusplatsil valmis prinditud detaile teisele korrusele tõsta. Foto: Nidus3D

Nidus3D kasutab maailma ühe tuntuima 3D-ehitusprintimise ettevõtte COBOD printerit BOD2, mille tehnoloogia on end juba mitmes riigis tõestanud ja millega on juba 3D prinditud esimesed kahekorruselised majad Euroopas. COBODi 3D ehitusprinteriga BOD2 saab kasutada päris betooni, mille osakeste suurus on kuni 10 mm ja mille materjali saab 99 protsendi ulatuses toota kohapeal. COBOD töötas selle odava lahenduse välja koostöös tsemenditootjaga Cemex.

Prinditava hoone alumisele korrusele tuleb suur ateljee ja selle kohale eluruumid ning hoone pindala on kokku 213 ruutmeetrit. Üks projekti jaoks välja töötatud uuenduslikust lahendusest oli kohapeal eraldi välja prinditud U-kujuline horisontaaltala, mis tõsteti paika kraanaga.

COBOD ja Nidus3D tahavad uue ehitusviisiga lahendada Kanada eluasemekriisi, kuna niimoodi saab ehitise püsti hoopis kiiremini ja palju vähema tööjõuga.

«Meil on suur puudus kvalifitseeritud ehitustööjõust ning samal ajal tohutu nõudlus eluasemete järele kogu Kanadas,» ütles üks Nidus3D asutajatest Ian Arthur, «seega, kui me ei hakka otsima uusi ehitusviise, ei jõua me nõudlusele kunagi järele.»

Arthuri sõnul tuleb 3D-printimine lisaks odavam kui traditsiooniline ehitamine.

Üheks oluliseks komponendiks odavamal ehitamisel on kiirus. Kogu hoone printimine võttis aega vaid 80 tundi, mis võrreldes tavalise sarnase hoone ehitamiseks kuluva ligi 200 tunniga on mitu korda lühem aeg. Nidus3D ehitajad lubavad, et tehnoloogia täiustudes saavad tulevased hooned valmis veel palju kiiremini.

Lisaks kiirusele on 3D-printimisel teisigi eeliseid. Materjalikadu on näiteks tunduvalt väiksem, sest betooni kulub tänu koorikulaadsele konstruktsioonile tunduvalt vähem, betoonivaluks vajalikke rakiseid ja lisamaterjale pole vaja ning ehitaja sõnul peaks väljaprinditud konstruktsioon olema optimaalselt tugev ja kestma kauem. 

Vaata videost, mismoodi mitmekorruselise maja ehitamine 3D-printeri abiga käib:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles