Selgus täiesti tavaline põhjus, miks punased autod satuvad rohkem liiklusõnnetustesse

tehnika.postimees.ee
Copy
Punaste autode õnnetusse sattumisel on tavaliselt üks kindel põhjus.
Punaste autode õnnetusse sattumisel on tavaliselt üks kindel põhjus. Foto: Michael Kauer / Pixabay

carVerticali uuringu kohaselt mõjutab sõiduki värvus tõesti õnnetusse sattumise tõenäosust. 60% platvormil kontrollitud punastest autodest on sattunud õnnetusse, mis teeb sellest kõige ohtlikuma sõiduvärvi. Kuid sellel on ka üks kindel loogiline põhjus. Millised on aga kõige turvalisemad värvid, see selgub uuringust samuti.

Auto värv peegeldab omaniku isikupära. Konservatiivsed ostjad valivad pigem ühevärvilisi tagasihoidlikke sõidukeid, samas kui ekstravertsemad juhid eelistavad erksamaid ja silmatorkavamaid värve. Kuigi autotootjad pakuvad erinevaid valikuid, mis sobivad igale isiksusele, eelistab enamik autojuhte ikkagi ajalooliselt väljakujunenud toone.

Autovärvide populaarsus võib riigiti suuresti erineda. USAs jumaldatud toonid ei pruugi olla populaarsed Saksamaal, Hispaanias või Mehhikos. Üldiselt pole autode värvitrendid püsivad - need muutuvad aja jooksul, kui tõusevad esile uued värvieelistused.

Ometi pole autovärv ainult stiili küsimus. Näiteks satuvad punased autod suurema tõenäosusega õnnetusse, mis vaid tõestab, kui oluline on hoolikalt valida. carVerticali autoeksperdid on viinud läbi uuringu, et leida kõige populaarsemad autovärvid ja nende mõju sõiduohutusele.

Autojuhtidel on kalduvus vältida värvilisi autosid

Sooja kliimaga riikides on värvilisi sõidukeid rohkem, kui põhjamaades. Kui Norras, Kanadas või Rootsis võib eredat tooni autoga sõitmine panna kohalikke kulmu kergitama, siis Californias või Itaalias, kus erksad värvid on loomulikud, on see täiesti normaalne.

Üldiselt on valged autod soojemas kliimas populaarsemad, sest valge peegeldab päikesevalgust, mistõttu on selliste autodega sõitmine kuuma ilmaga mugavam.

Foto: carVertical

Nagu hiljutine uuring näitab, on valge kõige populaarsem Austraalias (39,1% kogu liiklusvahendite arvust) ja Euroopa Liidus (26,8%). Austraallased armastavad ka hõbedast (15,9%) ja halli värvi autosid (14%). Eurooplased eelistavad veelgi enam halli värvi (25,9%), millele järgnevad mustad sõidukid (24,5%).

Sarnane mustade sõidukite osakaal on ka USAs (24,7%). Kuid seal meeldivad ka valged (20,9%) ja hõbedased (17,3%) autod.

«71% meie platvormil kontrollitud autodest olid ühevärvilised - mustad, valged, hallid või hõbedased. See tõestab vaid seda, et inimesed on sõidukite ostmisel üsna konservatiivsed,» ütles autoekspert ja carVerticali kommunikatsioonijuht Matas Buzelis.

Autode värvitrendid muutuvad

Viimase 20 aasta jooksul on autode värvitrendid oluliselt muutunud. 42% 2002. aastal toodetud ja mainitud autoajaloo platvormil kontrollitud autodest olid hallid või hõbedased. Samal ajal, kuigi valge on praegu üks populaarsemaid värvitoone, ei olnud 2002. aastal neid kuigi palju.

Tänasel päeval on asjad aga täiesti teistmoodi. Kõikidest 2020. aastal valmistatud ja kontrollitud autodest olid 26% hallid ja 18% valged.

Mustade autode osakaal 2002. kuni 2020. aastani on jäänud enam-vähem muutumatuks.

Mõnikord kestavad värvitrendid vaid mõned aastad. Näiteks kasvas pruunide autode arv aastatel 2012-2014, kuid seejärel hakkas langema.

Millised autovärvid on kõige ohutumad?

carVerticali uuringu kohaselt mõjutab sõiduki värvus tõepoolest õnnetusse sattumise tõenäosust. 60% platvormil kontrollitud punastest autodest on sattunud õnnetusse, mis teeb sellest kõige ohtlikuma sõiduki värvi.

Pruun (59%) ja must (57%) on samuti värvid, millega satuvad autod teistest sagedamini õnnetustesse, järgnevad kollane (55%), sinine (54%), valge (50%) ja hall (50%). Kuigi erinevused kasutatud autode vahel ei ole märkimisväärsed, viitab uuring sellele, et teatud värvi sõidukid on vähem õnnetusohtlikud.

«Ei ole üllatav, et punased autod satuvad sagedamini õnnetustesse. Sportautod on tavaliselt punased ja kihutajad valivad punaseid autosid rohkem, kui tagasihoidlikud autojuhid. Sellest piisab, et oletada, miks punased autod on selles konkreetses nimekirjas esikohal,» selgitab Buzelis.

Autotootjad on viimastel aastakümnetel kasutusele võtnud ka palju eredaid värve. Siiski ei tundu, et hall, valge ja must oma populaarsust niipea kaotaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles