Neste plaanib naftatöötlemise Porvoos lõpetada ja minna üle rohevesiniku tootmisele

tehnika.postimees.ee
Copy
Neste rafineerimistehas Porvoos.
Neste rafineerimistehas Porvoos. Foto: Neste

Neste käivitas strateegilise uuringu Porvoo rafineerimistehase üleviimiseks taastuvtoorainele ja ringmajandusele ning toornafta töötlemise lõpetamiseks 2030ndate keskpaigas.

Neste pikem plaan on kasvatada Porvoos pigem taastuvenergia- ja ringmajanduse alast tootmist. Üleminek, milleks ettevõte uuringu käivitas, haaraks esimeses etapis taastuv- ja ringmajanduse toorainete koostöötlemist ning jätkuks hilisemas etapis olemasolevate tootmisüksuste moderniseerimisega, millega suureneks tootmisvõimsuse potentsiaal kahe kuni nelja miljoni tonnini aastas. Ümberkujundamine tooks endaga kaasa toornafta rafineerimise lõpetamise Porvoos 2030ndate keskpaigas.

Samal ajal jätkab Neste rohelise vesiniku tootmisvõimaluste uurimist Porvoos. Need arengud aitavad Neste kliimaalaste kohustuste täitmist ja Nestest saaks üks esimesi fossiilkütuste tööstuse ümberkujundamise ettevõtteid, kus tulevikus enam toornaftat ei töödelda.

«Neste kasvustrateegia keskendub taastuvatele ja ringmajanduslahendustele. Jätkame oma kõrgete ambitsioonide seadmist, käivitades uuringu meie Porvoo rafineerimistehase pikaajalise ümberkujundamise teekonna kohta. Selle eesmärgiks on asendada toornafta alternatiivsete toorainetega. Porvoo tehas on selleks paindlik ja mastaapne baas, millest võib kujuneda meie taastuvenergia- ja ringmajanduse äri oluline keskus,» ütles Neste president ja tegevjuht Matti Lehmus.

Sellise mastaabiga ümberkujundamine tekitaks järgmise kümnendi jooksul vajaduse suurte lisainvesteeringute järele. Kõik investeerimisotsused võetakse vastu planeerimise käigus. Kuna plaani elluviimise ajaraam on üle kümne aasta, arvestatakse muutuste tempot nii taastuv- kui ringmajanduses ja traditsioonilises kütuse rafineerimises. Sõltumata kavandatavast üleminekust tahab Neste aga ikkagi jätkata fossiilkütustest toodete pakkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles